Szilvia
5 °C
16 °C

Múzeum nélküli sportnemzet

2004.07.21. 17:01
Nincs állandó kiállítóhelye a magyar sportnak. A Népstadion egykori felvonulási épületében kialakított múzeum, valamint a Sportaréna egyik terme csak időszaki kiállítások megrendezésére alkalmas. Az ideális egy kétezer négyzetméteres múzeum lenne, de a télre elkészülő sportszövetségi székházban már kilencszáz négyzetméteren lehet állandó kiállítása a magyar sportnak.
A Népstadion metróállomásnál eldugott tábla jelzi, hogy merre van a Magyar Sportmúzeum. A Dózsa György út 3. szám alatt találjuk meg a szocreál épületet, azonban már a bejáratnál kiderül: a magyar sportnak nincs állandó kiállítása. Ezt egy kis helyiségben ülő férfitől tudjuk meg, aki még elmondja, hogy jelenleg a Hajós Alfréd uszoda látványterveinek kiállítását láthatják az érdeklődők, a Sportarénánál pedig az Aranycsapat történetét mutatják be.

Alkalmatlan volt Hajós lakása

Mindez elég soványnak tűnik egy olyan országban, amely talán sportmúltjára a legbüszkébb. "Gyakran előfordul, hogy az időszaki kiállítás megtekintése után reklamálnak látogatóink: jó-jó, de hol a sportmúzeum? - meséli Szabó Lajos igazgató. - Nem is értik, hogy a magát sportnagyhatalomnak tartó Magyarországon nincs állandó kiállítása a sportnak."

A Testnevelési és Sportmúzeumot egy 1967-es sporthivatali határozattal alapították. Megítélésének - olvasható a múzeum történetéről készült tanulmányban - nem tett jót, hogy nem a tudományos, hanem az Agitációs és Propagandaosztályhoz tartozott. Az akkori vezetése rögtön egy hibás lépéssel nyitott: kiállítóhelynek Hajós Alfréd lakását vásárolták meg, amely a már akkor is hatalmas anyag bemutatására alkalmatlan volt.

Kétezer négyzetméter az ideális

Nem csoda, hogy tíz év elteltével odébb kellett állni. Ekkor kerültek a Népstadion egykori felvonulási épületébe, de a már akkor is kétszázezer egységből álló gyűjteménynek a 184 négyzetméteres kiállítótér huszonhét éve is kicsi volt. A sportmúzeumnak tizenöt éve állandó kiállítása, időszaki tárlatokon igyekeznek minél többet bemutatni a birtokukban lévő tárgyakból.

A Sportaréna ötszázötven négyzetméteres kiállítóterme enyhített valamit a gondokon, de az ideális egy kétezer négyzetméteres múzeum lenne. Ha ekkorába nem is, de egy kilencszáz négyzetméteres térbe - a Thököly út és Dózsa György út sarkán épülő, várhatóan a télre elkészülő sportszövetségi székházba - hamarosan beköltözhet a sportmúzeum.

A leendő állandó kiállítás - mondta Szabó Lajos - "nem feltétlenül" az olimpiák történetéhez kapcsolódna, mivel az újkori játékok kezdete előtt is létezett magyar sport. A futballt sem lehet kizárólag az olimpiákon keresztül bemutatni, és például asztaliteniszben is nyertek világbajnokságot magyarok, mielőtt olimpiai sportággá vált volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?