Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Olimpiai bajnok is indul a Tour de Hongrie-n

2004.07.22. 16:28
Hétfőn a veszprémi 3,5 km-es prológgal megkezdődik a 31. magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, amelyen rangos mezőny, 14 ország 100 versenyzője áll rajthoz. A verseny össztávja több mint 850 kilométer, amelyet egy hét alatt tesznek meg a kerékpárosok. Külön érdekességet ígér a második, a negyedik és a hatodik (záró) szakasz befutója, ugyanis Pécsen egy 10, Miskolcon egy 30, míg Budapesten egy 3,3 km hosszú pályán köröznek majd a versenyzők a célba érkezés előtt.
Hétfőn a veszprémi 3,5 km-es prológgal megkezdődik a 31. magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, amelyen rangos mezőny, 14 ország 100 versenyzője áll rajthoz.

A hétnapos viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, több újdonság is van az elmúlt években megszokottakhoz képest. Ilyen, hogy az összetettben (sárga), a hegyi versenyben (kék) és a sprint pontversenyben (piros) élen álló kerekesek mellett a legjobb magyar induló is megkülönböztető trikót hord majd (bordó).

Több mint 850 kilométer a versenytáv

A 31. Tour de Hongrie menetrendje
hétfő: prológ- Veszprém 3,5 km, egyéni időfutam
kedd: 1. szakasz: Balatonföldvár-Balatonfüred, 178 km
szerda: 2. szakasz: Balatonföldvár-Pécs 167 km
csütörtök: 3. szakasz: Békéscsaba-Gyula-Békéscsaba, csapat időfutam 45 km
péntek: 4. szakasz: Karcag-Miskolc 180 km
szombat: 5. szakasz: Mezőkövesd-Kékestető 148 km
vasárnap: 6. szakasz: Gyöngyös-Budapest 132 km
A nemzetközi szövetség (UCI) hivatalos versenynaptárában - idén először - 2,6-szoros szorzóval szereplő esemény útvonala a márciusban meghirdetetthez képest minimálisat változott, ugyanis a keddi első, a Balatonföldvár-Balatonfüred etapon a nyugati helyett, keleti irányba kerüli majd meg a karaván a Balatont. A hét nap során így 101 településen áthaladva, összesen 853,5 km-t kell teljesítenie a mezőnynek.

Külön érdekességet ígér a második, a negyedik és a hatodik (záró) szakasz befutója, ugyanis Pécsen egy 10, Miskolcon egy 30, míg Budapesten egy 3,3 km hosszú pályán köröznek majd a versenyzők a célba érkezés előtt.

Az idei, 1,8 millió forint összdíjazású Tour de Hongrie legkeményebb szakasza a szombati Mezőkövesd és Kékestető közötti 148 km-es etap lesz. Itt - a verseny történetében először - egymás után kell felmászni Magyarország két legmagasabb csúcsára, a Galyatetőre és Kékestetőre.

A Tour de France főszervezője is hazánkba érkezik

Ennek, valamint a vasárnapi záró szakasznak különleges sztárvendége is lesz a világ legrangosabb kerékpárversenyének, a jelenleg is zajló Tour de France-nak a főszervezője, Jean-Marie Leblanc személyében.

A körverseny több, elsősorban a pálya szakágban klasszisnak számító kerekes számára az utolsó felkészülési állomást jelenti, így rajthoz áll többek között a kétszeres olimpiai bajnok Jens Lehmann is.

A szervezők az amatőrökre is gondoltak, ezért hétfőn Veszprémben, pénteken Miskolcon és szombaton a Kékesen rendeznek számukra külön versenyeket.

Rengeteg külföldi versenyző is indul
Három proficsapat is érkezik a legnagyobb magyar versenyre. Az ausztrál kerekeseket felvonultató Cyclingnews.com a legjelentősebb kerékpáros hírügynökség által szponzorált együttes, amelyet szárnyaikat bontogató tehetséges fiatalok alkotnak. A német RSH ugyancsak fiatalokra épít, míg a cseh Favorit már jól ismert vendég a Tour de Hongrie-n, Sowinski tavaly az összetett versenyben a harmadik helyet szerezte meg, egy évvel korábban pedig klubtársa, Blahut állhatott a dobogó harmadik fokán - mindketten újra harcba szállnak a győzelemért. Természetesen ott lesz a rajtnál a tavaly még ferencvárosi színekben szereplő Remák Zoltán, a Tour de Hongrie címvédője. A szlovák állampolgárságú, magyar ajkú kerekes a Podbrezová együttesét erősíti, s július elején a Gemenci Nagydíjon aratott győzelmével jelezte: ezúttal is remek formában van. Újra eljön Magyarországra a svéd Cykelcity együttese, amelynek versenyzői 2003-ban keserű emlékekkel tértek haza: a szegedi rajt előtt a csapat busza balesetet szenvedett, amelyben többen is megsérültek, ezért fel kellett adniuk a versenyt. Johan Ottoson és Dezso Veszpremi tanítványai ebben az évben feledtetni akarják a rossz emlékeket. A svéd csapat tartalék versenyzőként nevezte a 33 esztendős Martin Rittselt , aki tavaly még a dán CSC-Tiscali együttesét erősítette, ahonnan asztmás betegsége miatt kellett távoznia. Rittsel állapota sokat javult, a hírek szerint egyre jobb formába lendül, reméljük az 1998-as svéd országúti bajnok a Tour de Hongrie rajtjáig jó egészségnek örvend majd, indulását ettől tette függővé. Immár bizonyos, hogy két együttes is érkezik Hollandiából, Groningen és Amsterdam városából, továbbá indul a francia CSM Puteaux, a görög válogatott és az osztrák U23-as válogatott is. A hazai versenyzők között ott lesz többek között két korábbi győztes, Bebtó Zoltán (1997) és Vanik Zoltán (2002), az ötszörös magyar bajnok Steig Csaba, az idei magyar bajnok Víg Aurél és a tavaly két szakaszon is diadalmaskodó Lengyel Tamás. A legerősebb honi kerekesek közül többen is az összetett első hely megszerzésére pályáznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!