Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olimpiai bajnok is indul a Tour de Hongrie-n

2004.07.22. 16:28
Hétfőn a veszprémi 3,5 km-es prológgal megkezdődik a 31. magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, amelyen rangos mezőny, 14 ország 100 versenyzője áll rajthoz. A verseny össztávja több mint 850 kilométer, amelyet egy hét alatt tesznek meg a kerékpárosok. Külön érdekességet ígér a második, a negyedik és a hatodik (záró) szakasz befutója, ugyanis Pécsen egy 10, Miskolcon egy 30, míg Budapesten egy 3,3 km hosszú pályán köröznek majd a versenyzők a célba érkezés előtt.
Hétfőn a veszprémi 3,5 km-es prológgal megkezdődik a 31. magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, amelyen rangos mezőny, 14 ország 100 versenyzője áll rajthoz.

A hétnapos viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, több újdonság is van az elmúlt években megszokottakhoz képest. Ilyen, hogy az összetettben (sárga), a hegyi versenyben (kék) és a sprint pontversenyben (piros) élen álló kerekesek mellett a legjobb magyar induló is megkülönböztető trikót hord majd (bordó).

Több mint 850 kilométer a versenytáv

A 31. Tour de Hongrie menetrendje
hétfő: prológ- Veszprém 3,5 km, egyéni időfutam
kedd: 1. szakasz: Balatonföldvár-Balatonfüred, 178 km
szerda: 2. szakasz: Balatonföldvár-Pécs 167 km
csütörtök: 3. szakasz: Békéscsaba-Gyula-Békéscsaba, csapat időfutam 45 km
péntek: 4. szakasz: Karcag-Miskolc 180 km
szombat: 5. szakasz: Mezőkövesd-Kékestető 148 km
vasárnap: 6. szakasz: Gyöngyös-Budapest 132 km
A nemzetközi szövetség (UCI) hivatalos versenynaptárában - idén először - 2,6-szoros szorzóval szereplő esemény útvonala a márciusban meghirdetetthez képest minimálisat változott, ugyanis a keddi első, a Balatonföldvár-Balatonfüred etapon a nyugati helyett, keleti irányba kerüli majd meg a karaván a Balatont. A hét nap során így 101 településen áthaladva, összesen 853,5 km-t kell teljesítenie a mezőnynek.

Külön érdekességet ígér a második, a negyedik és a hatodik (záró) szakasz befutója, ugyanis Pécsen egy 10, Miskolcon egy 30, míg Budapesten egy 3,3 km hosszú pályán köröznek majd a versenyzők a célba érkezés előtt.

Az idei, 1,8 millió forint összdíjazású Tour de Hongrie legkeményebb szakasza a szombati Mezőkövesd és Kékestető közötti 148 km-es etap lesz. Itt - a verseny történetében először - egymás után kell felmászni Magyarország két legmagasabb csúcsára, a Galyatetőre és Kékestetőre.

A Tour de France főszervezője is hazánkba érkezik

Ennek, valamint a vasárnapi záró szakasznak különleges sztárvendége is lesz a világ legrangosabb kerékpárversenyének, a jelenleg is zajló Tour de France-nak a főszervezője, Jean-Marie Leblanc személyében.

A körverseny több, elsősorban a pálya szakágban klasszisnak számító kerekes számára az utolsó felkészülési állomást jelenti, így rajthoz áll többek között a kétszeres olimpiai bajnok Jens Lehmann is.

A szervezők az amatőrökre is gondoltak, ezért hétfőn Veszprémben, pénteken Miskolcon és szombaton a Kékesen rendeznek számukra külön versenyeket.

Rengeteg külföldi versenyző is indul
Három proficsapat is érkezik a legnagyobb magyar versenyre. Az ausztrál kerekeseket felvonultató Cyclingnews.com a legjelentősebb kerékpáros hírügynökség által szponzorált együttes, amelyet szárnyaikat bontogató tehetséges fiatalok alkotnak. A német RSH ugyancsak fiatalokra épít, míg a cseh Favorit már jól ismert vendég a Tour de Hongrie-n, Sowinski tavaly az összetett versenyben a harmadik helyet szerezte meg, egy évvel korábban pedig klubtársa, Blahut állhatott a dobogó harmadik fokán - mindketten újra harcba szállnak a győzelemért. Természetesen ott lesz a rajtnál a tavaly még ferencvárosi színekben szereplő Remák Zoltán, a Tour de Hongrie címvédője. A szlovák állampolgárságú, magyar ajkú kerekes a Podbrezová együttesét erősíti, s július elején a Gemenci Nagydíjon aratott győzelmével jelezte: ezúttal is remek formában van. Újra eljön Magyarországra a svéd Cykelcity együttese, amelynek versenyzői 2003-ban keserű emlékekkel tértek haza: a szegedi rajt előtt a csapat busza balesetet szenvedett, amelyben többen is megsérültek, ezért fel kellett adniuk a versenyt. Johan Ottoson és Dezso Veszpremi tanítványai ebben az évben feledtetni akarják a rossz emlékeket. A svéd csapat tartalék versenyzőként nevezte a 33 esztendős Martin Rittselt , aki tavaly még a dán CSC-Tiscali együttesét erősítette, ahonnan asztmás betegsége miatt kellett távoznia. Rittsel állapota sokat javult, a hírek szerint egyre jobb formába lendül, reméljük az 1998-as svéd országúti bajnok a Tour de Hongrie rajtjáig jó egészségnek örvend majd, indulását ettől tette függővé. Immár bizonyos, hogy két együttes is érkezik Hollandiából, Groningen és Amsterdam városából, továbbá indul a francia CSM Puteaux, a görög válogatott és az osztrák U23-as válogatott is. A hazai versenyzők között ott lesz többek között két korábbi győztes, Bebtó Zoltán (1997) és Vanik Zoltán (2002), az ötszörös magyar bajnok Steig Csaba, az idei magyar bajnok Víg Aurél és a tavaly két szakaszon is diadalmaskodó Lengyel Tamás. A legerősebb honi kerekesek közül többen is az összetett első hely megszerzésére pályáznak.