Armstrong hatodszor is megnyerte a Tour de France-t

2004.07.25. 19:32
Lance Armstrong nyerte a vasárnap délután befejeződött Tour de France kerékpárversenyt. A világ legpatinásabb viadalán már hatodszor győzött az amerikai klasszis, aki így új rekordot állított fel. A 33 éves klasszis olyan legendákat utasított maga mögé az örökranglistán, mint az egyaránt ötszörös Tour de France-győztes Anquetil, Merckx, Hinault és Indurain.
Az amerikai Lance Armstrong egymás után hatodszor győzött a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. Ez a bravúr eddig egyetlen kerekesnek sem sikerült a viadal százegy éves történetében.

Több mint hat perc előnnyel nyert

A Montereau és a párizsi Champs-Elysées közötti 163 km-es utolsó, 20. szakaszt Tom Boonen (Quick Step-Davitamon) nyerte. A belga versenyző 4:08:26 óra alatt tekerte le a távot, amelyen a mezőny a hagyományos módon, jórészt Párizs belvárosában, a turisztikai látványosságokat érintve körözött.

A US Postal szuperklasszisa 6:19 perccel előzte meg az összetett versenyben második német Andreas Klödent (T-Mobile). A dobogó harmadik fokán az olasz Ivan Basso (CSC) végzett 6:40 perces hátránnyal.

Legendák vannak mögötte

Armstrong valójában már majd' egy héttel a befutó előtt bebiztosította győzelmét, majd sorozatban négy szakaszgyőzelemmel tette nagyon fölényessé a sikerét. A verseny csúcspontjaként a szombati egyéni indításos időfutamot is megnyerte, több mint egy percet verve a legnagyobb ellenfelének tartott, ám az elvárásoktól jócskán elmaradó Jan Ullrichra.

A hatodik győzelmével a 33 éves amerikai klasszis olyan legendákat utasított maga mögé az örökranglistán, mint az egyaránt ötszörös Tour de France-győztes Anquetil, Merckx, Hinault és Indurain.