Magyar győzelemmel kezdődött a Tour de Hongrie

2004.07.26. 20:07
A ferencvárosi Lengyel Tamás nyerte a Tour de Hongrie veszprémi prológját, így ő viselheti a sárga trikót a viadal keddi szakaszán - a viadal történetében először nyerte magyar kerekes a bemutatkozó futamot. A legnagyobb hazai kerékpárverseny indulói bármelyik pillanatban doppingellenőrzés alá kerülhetnek.
Hétfő délután Veszprém történelmi belvárosában megkezdődött a 31. Tour de Hongrie, a 3.5 kilométeres egyéni időfutam távját a ferencvárosi Lengyel Tamás teljesítette a leggyorsabban, megelőzve a norvég Christiansent és a címvédőt, a szlovákiai Remák Zoltánt - az első szakaszon, kedden Balatonföldvár és Balatonfüred között Lengyel viselheti majd az összetett legjobbjának járó sárga trikót. Ez volt a verseny történetében az első magyar siker a bemutatkozó szakaszon.

Először 1996-ban rendeztek prológot, akkor az olasz Girardengo-Alplast versenyzői nyerték a 4 kilométeres csapatidőfutamot. 1997-ben az ukrán Trek, 1998-ban pedig az ugyancsak ukrán Torov Kir versenyzői voltak a leggyorsabbak. 2001-ben - éppen itt, Veszprémben - az osztrák Roland Garber győzött, 2002-ben, Nagykanizsán a német Frank Dressler volt a legjobb, tavaly pedig a szlovák Jurco Matej állhatott a dobogó legfelső fokára a prológ után.

A legfiatalabb a legkisebb

Összesen 14 ország 105 versenyzője vesz részt a 31. Tour de Hongrie versenyén, az indulók közül a francia Jean-Pierre Guillin a legidősebb, ő októberben lesz 40 esztendős, a legfiatalabb pedig a békéscsabai színekben induló Haiszer Ákos, aki december utolsó napján lesz 19 éves. Mellesleg ő a legalacsonyabb is a mezőnyben a maga 165 centijével, míg a legmagasabb kerekes címén hárman osztoznak: a svéd Anders Gerhardsson, a holland Adriaan Helmanter, valamint az ugyancsak holland Cor van Heeuwen.

Naponta négy doppingellenőrzés

A Tour de Hongrie során a nemzetközi szövetség cseh doppingbírója közel 30 ellenőrzést tart majd, minden nap a kijelölt helyiségbe kell látogatnia a szakaszgyőztesnek és az összetett legjobbjának, míg két másik kerekes sorsolás alapján kerül az ellenőrök elé.

Az élmezőny:
A prológ legjobbjai:
1. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz-FTC) 4:26.22
2. Morten Christiansen (norvég, Cykelcity) 4:31.48
3. Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová) 4:33.51