Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar győzelemmel kezdődött a Tour de Hongrie

2004.07.26. 20:07
A ferencvárosi Lengyel Tamás nyerte a Tour de Hongrie veszprémi prológját, így ő viselheti a sárga trikót a viadal keddi szakaszán - a viadal történetében először nyerte magyar kerekes a bemutatkozó futamot. A legnagyobb hazai kerékpárverseny indulói bármelyik pillanatban doppingellenőrzés alá kerülhetnek.
Hétfő délután Veszprém történelmi belvárosában megkezdődött a 31. Tour de Hongrie, a 3.5 kilométeres egyéni időfutam távját a ferencvárosi Lengyel Tamás teljesítette a leggyorsabban, megelőzve a norvég Christiansent és a címvédőt, a szlovákiai Remák Zoltánt - az első szakaszon, kedden Balatonföldvár és Balatonfüred között Lengyel viselheti majd az összetett legjobbjának járó sárga trikót. Ez volt a verseny történetében az első magyar siker a bemutatkozó szakaszon.

Először 1996-ban rendeztek prológot, akkor az olasz Girardengo-Alplast versenyzői nyerték a 4 kilométeres csapatidőfutamot. 1997-ben az ukrán Trek, 1998-ban pedig az ugyancsak ukrán Torov Kir versenyzői voltak a leggyorsabbak. 2001-ben - éppen itt, Veszprémben - az osztrák Roland Garber győzött, 2002-ben, Nagykanizsán a német Frank Dressler volt a legjobb, tavaly pedig a szlovák Jurco Matej állhatott a dobogó legfelső fokára a prológ után.

A legfiatalabb a legkisebb

Összesen 14 ország 105 versenyzője vesz részt a 31. Tour de Hongrie versenyén, az indulók közül a francia Jean-Pierre Guillin a legidősebb, ő októberben lesz 40 esztendős, a legfiatalabb pedig a békéscsabai színekben induló Haiszer Ákos, aki december utolsó napján lesz 19 éves. Mellesleg ő a legalacsonyabb is a mezőnyben a maga 165 centijével, míg a legmagasabb kerekes címén hárman osztoznak: a svéd Anders Gerhardsson, a holland Adriaan Helmanter, valamint az ugyancsak holland Cor van Heeuwen.

Naponta négy doppingellenőrzés

A Tour de Hongrie során a nemzetközi szövetség cseh doppingbírója közel 30 ellenőrzést tart majd, minden nap a kijelölt helyiségbe kell látogatnia a szakaszgyőztesnek és az összetett legjobbjának, míg két másik kerekes sorsolás alapján kerül az ellenőrök elé.

Az élmezőny:
A prológ legjobbjai:
1. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz-FTC) 4:26.22
2. Morten Christiansen (norvég, Cykelcity) 4:31.48
3. Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová) 4:33.51