Tekla
8 °C
20 °C

Bukás után nyert szakaszt Thuaux a magyar Touron

2004.07.28. 20:02
Phil Thuaux éppen a szervizautóból vett át frissítőt, amikor egy rossz kormánymozdulat miatt ő is kibillent egyensúlyából és hatalmasat bukott. Az ausztrál kerekes sérülései ellenére nem adta fel a küzdelmet, sőt a baleset mintha megsokszorozta volna az erejét, a pécsi körpályán leszakította a címvédőt, Remák Zoltánt is, és egy perces előnnyel megnyerte a Tour de Hongrie második szakaszát. Először nyert ausztrál kerekes a magyar körversenyen, s mindjárt duplázott is: az eredményhirdetésnél átvehette az összetett legjobbjának járó sárga trikót is.
Váratlan szökéssel kezdődött a Tour de Hongrie második szakasza, 14 kerekes röviddel a balatonföldvári rajt után ellépett a mezőnyből, a szökevények között tekert többek között a címvédő, a szlovákiai Remák Zoltán is. Ez a boly rövid idő alatt hat perc fölé növelte előnyét, amelyből két percnyi kitartott a baranyai emelkedőkig. Remák - akárcsak tavaly, sorsdöntő győzelmekor - az orfűi emelkedőn indította támadását, de a ferencvárosi Garamszegi László tartotta vele a lépést, egészen addig, amíg defektet nem kapott.

Úgy tűnt, Remák ezúttal is győz Pécsett, ám az ausztrál Cyclingnews.com kerekese, Phil Thuaux előbb befogta, majd az első pécsi körben le is szakította a Podbrezová csapatkapitányát. Az utolsó körben Thuaux még egy lapáttal rátett, s több mint egy perces előnnyel megnyerte a szakaszt. Az üldözők a pécsi körözés közben rengeteget faragtak hátrányukból, a legjobb hazai kerekes, Lengyel Tamás három perces hátránnyal az ötödik helyen ért célba.

Az összetett versenyben Thuaux viselheti a sárga trikót, de még semmi sem dőlt el, már a csütörtöki békéscsabai csapatidőfutamon nagyot változhat a kép.

Eredmények:
2. szakasz a Pécs Nagydíjért, Balatonföldvár-Pécs (166.4 km): 1. Phil Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com) 3:59:09, 2. Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová) 1:06 perc hátrány, 3. Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová) 3:01 p h., 4. Udo Müller (német, RSH) azonos idővel, 5. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz-FTC) a. i.
Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Phil Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com)
Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová)
Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová)
A legjobb magyar kerekes (Port.hu Nagydíj): Lengyel Tamás ( Nívó-Betonexpressz-FTC)