Ukrán győzelem a magyar körverseny királyszakaszán

2004.07.31. 17:58
Az ukrán Anatolij Varvaruk nyerte a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny legnehezebb, Mezőkövesd-Kékestető közötti szakaszát. Az összetettben a címvédő szlovákiai Remák Zoltán továbbra is vezet. A rajt előtt a nemzetközi szövetség honi rekordnak számító, kétszázezer forintos büntetést szabott ki Víg Aurélra, mert nem az országos bajnoknak járó trikóban tekert.
Keményre sikeredett a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie pénteki szakasza: előbb az FTC-s Lengyel Tamás bukott nagyot, a fiatal tehetségnek fel is kellett adnia a viadalt, majd a nagy esőzés miatt Gayer Tamás versenyigazgató úgy döntött, lerövidítik a szakaszt és a bükkszentkereszti hegytetőn lesz a cél.

Tolvajok jártak a karavánban

Egy "csapás" szombat reggelre is maradt: hajnalban öt kísérőautót törtek fel a Miskolci Egyetem parkolójában. A károsultak között hazai és külföldi csapatok is voltak. Az anyagi kár jelentős.

Garamszegi összeesett a végén

A körverseny legkeményebb szakaszán aztán az ukrán Anatolij Varvaruk Garamszegi Lászlóval, a P-Nívó Betonexpressz FTC erősségével a Galyatetőre, majd Kékestetőre vállvetve tekert fel. A horvát csapatban szereplő ukrán azonban a befutó előtt 100 méterrel lehajrázta a célvonal mögött kimerültségtől összerogyó magyart.

Az összetettben vezető szlovákiai Remák Zoltán ötödikként, Varvaruktól 1:18 perccel lemaradva ért fel a csúcsra. Összetettbeli előnyét azonban sikerült megőriznie, így a vasárnapi zárószakaszon is ő viselheti a sárga trikót.

A nagy Tour versenyigazgatója is itt volt

A Pécsi KSE-ben szereplő Berkesi András számára jól indult, ám rosszul végződött a nap: az etap első részhajráját megnyerte, az első hegyihajrában harmadik lett, ám az azt követő lejtőn 70 km/órás tempóban bukott és emiatt feladni kényszerült a versenyt.

A viadalt az egyik kísérőkocsiban Jean-Marie Leblanc, a Tour de France versenyigazgatója is megtekintette.

Bírság a trikó miatt

Egy rekordot is elkönyvelhettek a szervezők: Magyarországon sportági csúcsnak számító, 1250 svájci frankos (201 125 forint) büntetést kapott Víg Aurél a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI), mivel nem az országos bajnoknak járó trikóban szerepel a körversenyen. A P-Nívó Betonexpressz FTC csapatának erősségétől emellett 50 világranglista-pontot levontak. Az együttes jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

Tour de Hongrie, Mezőkövesd-Kékestető, 143 km
1. Anatolij Varvaruk (ukrán, Puris-Camen Pazin) 3:50:53 ó
2. Garamszegi László (P-Nívó Betonexpressz FTC) 5 mp hátrány
3. Udo Müller (német, Team RSH) 57 mp h.
Következik: Gyöngyös-Budapest országúti mezőnyverseny, rajt: Gyöngyös, Fő tér, 10:50 ó, várható befutó: Budapest, Petőfi híd budai hídfő 14 ó