Magyar aranyérem a négyesfogathajtó-világbajnokságon

2004.08.09. 09:03
A magyar csapat arany, Lázár Zoltán ezüst, míg az akadályhajtásban Kecskeméti bronzérmet nyert a kecskeméti világbajnokságon.
Fantasztikus magyar sikerrel ért véget a Kecskeméten rendezett négyesfogathajtó-világbajnokság: a Dobrovitz József, Kecskeméti László, Lázár Zoltán összeállítású csapat arany-, Lázár pedig egyéniben ezüstérmet nyert. Itt az első, a korábbi világbajnok, német Michael Freund lett.

Csapatban utoljára a húsz évvel ezelőtti, szintén hazai rendezésű szilvásváradi vb-n született magyar siker. Egyéniben pedig legutóbb a mostani maratonhajtás során kiesett Bozsik József állhatott dobogóra, aki 1996-ban harmadik lett Waregemben.

Az akadályhajtás során az összetett fordított sorrendjében indultak a versenyzők, így Fintha Gábor szövetségi kapitány válogatottjából Kecskeméti kezdte meg elsőként vasárnapi szereplését. Nem is akár hogyan, ugyanis a húsz akadály egyikénél sem hibázott, ráadásul szintidőn belül teljesítette a pályát, így az amerikai Tucker után másodikként hibapont nélkül zárta a harmadik számot. Ezt a bravúros teljesítményt utána már csak Freund tudta megismételni.

Kecskeméti után rögtön Dobrovitz indult, aki kicsit indiszponáltnak tűnt, s ez teljesítményén is meglátszott: ugyan a 3:37 perces alapidőn belül hajtott, de két verőhibát vétett, így 10 hibaponttal zárt. Lázár hibátlan teljesítménnyel bebiztosíthatta volna a csapatgyőzelmet, ám 11 másodperces időtúllépéséért öt és fél hibapontot kapott, így a címvédő, és a szám élen álló holland Yjsbrand Chardon kezében maradt a döntés.

Az egyéniben szerzett három vb-aranyéremmel minden idők legeredményesebb fogathajtója azonban tőle teljesen szokatlanul három teniszlabdát is levert - a magyar csapat első helyéhez egy, míg Lázár ezüstérméhez éppen három rontásra volt szükség - a bóják tetejéről, ezzel nemcsak csapatban, egyéniben sem sikerült megtartani első helyét.

A három hibátlan hajtó között amolyan szétlövés döntött, ez nem kedvezett Kecskemétinek, Freund nyert Tucker előtt, a magyar hajtó harmadik lett a zárószámban.

A 17. négyesfogathajtó-világbajnokság végeredménye:
Egyéni:
1. Michael Freund (német) 149,86 hibapont
2. Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark) 159,73
3. Yjsbrand Chardon (holland) 160,95

Csapat:
1. Magyarország (Dobrovitz, Kecskeméti, Lázár) 312,15 hibapont
2. Hollandia (Chardon, de Ronde, Mark Weusthof) 325,13
3. Belgium (Brasseur, Geert de Brauwer, Gert Schrijvers) 332,98

Az akadályhajtás végeredménye:
Egyéni:

1. Freund 0 hibapont (0 hibapont a szétlövésben)
2. Tucker Johnson (amerikai) 0 (10)
3. Kecskeméti 0 (15)

Csapat:
1. Németország (Rainer Duen, Freund, Zeitler) 5,00 hibapont
2. Egyesült Államok (Fairclough, Johnson, Chester Weber) és Magyarország 5,50-5,50