A kosarasok csonka csapatokkal próbálnak kijutni az Eb-re

2004.09.04. 19:07
A kosárlabdázóknál a férfiak két legjobbjuk nélkül kezdik szerdán a selejtezőket a jövő évi Európa-bajnokságra, a nőket a lemondási hullám után most sérülések hátráltatják.
A férfiak Eb-selejtezője
A magyar válogatott mérkőzései:
Magyarország-Belgium szeptember 8., Paks
Németország-Magyarország szeptember 11., Braunschweig
Magyarország-Ukrajna szeptember 15., Kaposvár
Belgium-Magyarország szeptember 18., Charleroi
Magyarország-Németország szeptember 22., Budapest (Körcsarnok)
Ukrajna-Magyarország szeptember 25., Kijev
Az Eb-re az öt csoport első két-két helyezettje jut ki automatikusan. A többi kilenc válogatott még egy esélyt kap: három hármas csoportba osztják őket. Jövő augusztus végén, szeptember elején körmérkőzéses rendszerben osztják el maguk között a helyeket, és a három győztes elutazhat Belgrádba, ahol egy újabb tornát játszanak a maguk között. A legjobb csapat kvalifikálja magát a 2005. szeptember 16-25. közötti Eb-re. A rendező Szerbia és Montenegró, valamint Görögország, Litvánia, Olaszország és Spanyolország már résztvevő.
"Aki el akart jönni, az eljött és játszik" - kommentálta pénteken Zsoldos András, a férfi kosárlabda-válogatott kapitánya azt, hogy a nemzeti csapat két legjobbja, Dávid Kornél és Gulyás Róbert nélkül kezdi meg szerdán a jövő évi szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjét. A szakvezető szerint a nyártól Oroszországban játszó Gulyás eleve nem erőltette a részvételt, Dávid Kornél hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy saját és klubja szempontjait tartja szem előtt, és nem vesz részt a sorozatban. A Tau Ceramica végül nem engedte el kosarasát.

Egymillió euró sérülés esetére?

Mindkét esetben biztosítással is voltak gondok - amelyet a szövetségnek kellene kötnie a játékosok sérülése esetére. Bodrogváry Iván, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára azt mondta, Gulyás ügynöke olyan biztosítást akart köttetni a szövetséggel, hogy az a kosarasnak egymillió eurót - kétszázötvenmillió forintot - fizessen harcképtelenné válása esetén.

Budapesten is játszanak

A megszokott vidéki helyszínek - Paks és Kaposvár - mellett Budapestre esett a választás. Itt rendezik majd a németek elleni meccset, ahol "megkíséreljük a lehetetlent". A fővárosban jelenleg csak a MAFC szerepel az első osztályban, így a kosaras vezetők kicsit féltek a Körcsarnokba vinni az utolsó magyarországi csoportmeccset.

Csoportunkban nem mi vagyunk az esélyesek, mondta Zsoldos, de a négyesből kiemelkedő német együttes mellett a belga a magyar és az ukrán azonos játékerőt képvisel.

A nők Eb-selejtezője
A magyar válogatott mérkőzései:
Magyarország-Franciaország szeptember 8., Pécs
Olaszország-Magyarország szeptember 11., Nápoly
Litvánia-Magyarország szeptember 15., Vilnius
Franciaország-Magyarország szeptember 18., Villeneuve d,Ascq
Magyarország-Olaszország szeptember 22., Pécs
Magyarország-Litvánia szeptember 25., Kaposvár
A négy négyesből, az A- (a mieink), illetve a B-csoportból az első két-két csapat jut ki automatikusan Törökországba, a C-ből és a D-ből egy-egy. A többi csapatot két hármas és egy négyes csoportba osztják, és a három győztes innen is egy újabb kvalifikációs tornára jut, amelyet közvetlenül az Eb előtt, jövő augusztus végén rendeznek Törökországban. A 2005. szeptember 2-11. között zajló Eb-re már kijutott a rendező Törökország mellett Csehország, Görögország, Oroszország és Spanyolország.

A kapitány szerint sikerülhet a kijutás a jövő évi Eb-re, amihez a csoport első két helyének valamelyikén kellene végezni, ellenkező esetben a "vigaszágon" kellene kiharcolni a részvételt.

Sérüléshullám a nőknél

A nők még rosszabb helyzetben vannak, hiszen Rátgéber László szintén Európa-bajnokságra (Isztambulba) készülő csapata a legnehezebb csoportba került. A mieinket a második "kalapból" húzták a francia, a litván és az olasz válogatott mellé. A keretet lemondások gyengítették, nem szerepel majd az Ibizán játszó Ujvári Eszter, a Diósgyőr játékosai, aztán jöttek a sérülések, kidőlt Eördögh Edit, Szakács Judit, Keller Annamária és Török Szilvia sem. A jó hír az, hogy az utolsó két hazai találkozóra csatlakozik a többiekhez Béres Tímea is.