Judit
3 °C
7 °C

Fölényes kosaras győzelem az Eb-selejtezőben

2004.09.08. 20:58
Szerda délután Pakson játszotta első Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar férfi kosárlabda válogatott. A Dávid Kornél és Gulyás Róbert nélkül felálló csapat biztosan, huszonhat ponttal verte a csoport legkönnyebb tagját, a belgákat. A nők - ugyancsak Eb-selejtezőn - végig küszködve nyolc ponttal, 62-54-re kaptak ki a jóval esélyesebb franciáktól.
A magyar férfi kosárlabda-válogatott '99-ben vehetett részt utoljára Európa-bajnokságon, a következő két sorozatban elbukott. Most nem kapott rossz sorsolást a társulat, hiszen a belgák feltétlenül verhetőek, és az ukránok sem tartoznak a kontinens közvetlen elitjébe. A németek viszont igen, de mivel a csoportból az első két helyezett jut tovább, a remények erre jogosíthatnak. (A harmadikok is kapnak még egy esélyt egy újabb tornán a belgrádi döntőn való részvételre.)

A magyar csapatból a Tau klasszisa, az NBA-t is megjárt Dávid Kornél hiányzott, de a CSZKA Moszkvát erősítő center, Gulyás Róbert is lemondta a részvételt.

A mieink nem kezdték igazán jól a találkozót, az első kosarat a belgák jegyezték, és a negyed vége előtt alig több mint három perccel sikerült átvennie a vezetést. Fodor kosara 16-15-ös magyar vezetést eredményezett. A második tíz percben Németh vezetésével már egyre magabiztosabb lett a csapat, és a félidőre tízpontos magyar vezetést mutatott az eredményjelző tábla.

A folytatásban sem változott a játék képe, a magyar csapat növelte előnyét, a játék minden elemében jobb volt, közelről és távolról is egyaránt pontosan dobott, a labdaszerzések után pedig nem hibáztak a megiramodó játékosok. A csapatból mindenki dobott kosarat, és végül simán, 90-76-ra nyert. A hajrára már csak az volt a kérdés, hogy eléri-e a száz pontot Zsoldos András együttese.

A magyarok a második fordulóban, szombaton a németekkel találkoznak Braunschweigben. A németek simán, húsz ponttal, 81-61-re verték Ukrajnát idegenben.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Belgium 96-70 (27-20, 18-15, 25-14, 26-21)
Paks, 1500 néző, v: Dolinek, Janac, Kudlicki (cseh, szlovák, lengyel)
Pontszerzők: Németh 18/6, Simon 13/3, Sitku 11, Kálmán 9, Fodor 8/6, Bencze 8, Czigler 8, Kámán 6/6, Dénes 5/3, Mészáros 4, Báder 4, Góbi 2, illetve Beghin 16, Van Den Spiegel 14, Moors 9/3, Mutombo 8/6, Desaever 6/6, Dupont 6/6, Sergeant 3/3, Stas 3/3, Hervelle 3, Baert 2

A férfiakkal ellentétben a nők igen kemény csoportba kerültek, a legnehezebbe. Ráadásként a végső győzelemre is esélyesnek tartott franciák ellen kezdtek. (Az olaszok és a litvánok szerepelnek még a két gárdán kívül a kvartettben.)

A sérülések és a lemondások után tartalékos magyar csapat - összesen tízen hiányoztak - nem volt egy súlycsoportban a világklasszisokkal felálló vendégekkel szemben. Már az első negyedben tíz ponttal vezettek a vendégek, a fordulásnál 40-28 volt az eredmény. A negyedik negyedben a hősiesen küzdő válogatott felzárkózott, az utolsó percre hat pontra csökkentette a különbséget, de ennél közelebb már nem sikerült kerülniük. A vége 62-54 lett.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Franciaország 54-62 (11-24, 9-14, 17-12, 17-12)
Pécs, 1300 néző, v: Mattioli (olasz), Vojinovic (szerb-montenegrói)
Pontszerzők: Károlyi 15/6, Kajdacsi 10, Vajda 9, Englert 7/3, Iványi 6, Ujhelyi 5, Csákány 2, illetve Le Dréan 16, Antibe 11, Lesdema 10, Lawson 9/3, Melain 7, Ndongue 4, Hermouet 3/3, Dumerc 2

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?