Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötmillió eurós doppingcsempész-hálózatot lepleztek le Belgiumban

2004.09.09. 15:13
Öt év börtönbüntetést kért a belga államügyész annak a hálózatnak a vezetőjére, amely doppingszert, anabolikus szteroidokat csempészett Csehországból Belgiumba, majd innen Európa számos országába, köztük Magyarországra. A szteroidokat egy prágai üzemben gyártották, majd Belgiumon át szállították szerte Európába. Az üzletekből összesen 5,2 millió eurós forgalmat bonyolítottak.
Öt év börtönbüntetést kért a belga államügyész annak a hálózatnak a vezetőjére, amely doppingszert, anabolikus szteroidokat csempészett Csehországból Belgiumba, majd innen Európa számos országába, köztük Magyarországra. Az illető a világ legnagyobb ilyen csempészhálózatát irányította, legalábbis az eddig leleplezettek között: a 8 résztvevőnek összesen 5,2 millió euró haszna származott a tiltott kereskedelemből.

A DHL-lel is szállíttattak

Az anabolikus szteroidokat egy prágai üzemben gyártották, s Belgiumon keresztül Nagy-Britanniába, Svédországba, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Magyarországra és Ausztriába küldték tovább. A csempészek olyan vakmerőek voltak, hogy időnként még a világ egyik legnagyobb futárcégének, a DHL-nek a szolgáltatásait is igénybe vették - persze úgy, hogy a DHL mit sem tudott a csomagok valódi tartalmáról.

A hálózat összesen nagyjából ötven küldeményt juttatott el a címzettekhez, míg csak be nem fellegzett a jövedelmező üzletnek: 2002 júniusában az egyik flamand város, Genk rendőrsége az ottani szállítási cég raktárában öt doboz anabolikus szteroidra bukkant.

Sprinterek és testépítők voltak a legjobb vevők

Ezeket a szereket mindenekelőtt a testépítők és a sprinterek használják, de egyre gyakrabban vesznek ilyeneket (hiába számítanak a heroinhoz hasonlóan tiltottnak) egyes fitnessz-központokban a hétköznapi emberek is, akik különösebb erőfeszítés, fárasztó sportolás nélkül akarják növelni izmaik méretét.