Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Ötmillió eurós doppingcsempész-hálózatot lepleztek le Belgiumban

2004.09.09. 15:13
Öt év börtönbüntetést kért a belga államügyész annak a hálózatnak a vezetőjére, amely doppingszert, anabolikus szteroidokat csempészett Csehországból Belgiumba, majd innen Európa számos országába, köztük Magyarországra. A szteroidokat egy prágai üzemben gyártották, majd Belgiumon át szállították szerte Európába. Az üzletekből összesen 5,2 millió eurós forgalmat bonyolítottak.
Öt év börtönbüntetést kért a belga államügyész annak a hálózatnak a vezetőjére, amely doppingszert, anabolikus szteroidokat csempészett Csehországból Belgiumba, majd innen Európa számos országába, köztük Magyarországra. Az illető a világ legnagyobb ilyen csempészhálózatát irányította, legalábbis az eddig leleplezettek között: a 8 résztvevőnek összesen 5,2 millió euró haszna származott a tiltott kereskedelemből.

A DHL-lel is szállíttattak

Az anabolikus szteroidokat egy prágai üzemben gyártották, s Belgiumon keresztül Nagy-Britanniába, Svédországba, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Magyarországra és Ausztriába küldték tovább. A csempészek olyan vakmerőek voltak, hogy időnként még a világ egyik legnagyobb futárcégének, a DHL-nek a szolgáltatásait is igénybe vették - persze úgy, hogy a DHL mit sem tudott a csomagok valódi tartalmáról.

A hálózat összesen nagyjából ötven küldeményt juttatott el a címzettekhez, míg csak be nem fellegzett a jövedelmező üzletnek: 2002 júniusában az egyik flamand város, Genk rendőrsége az ottani szállítási cég raktárában öt doboz anabolikus szteroidra bukkant.

Sprinterek és testépítők voltak a legjobb vevők

Ezeket a szereket mindenekelőtt a testépítők és a sprinterek használják, de egyre gyakrabban vesznek ilyeneket (hiába számítanak a heroinhoz hasonlóan tiltottnak) egyes fitnessz-központokban a hétköznapi emberek is, akik különösebb erőfeszítés, fárasztó sportolás nélkül akarják növelni izmaik méretét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!