Árpád
-2 °C
3 °C

'Megvédjük a tiszta versenyzőket a csalókkal szemben'

2004.09.11. 19:44
Lamine Diack, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke úgy nyilatkozott, szervezet a legjobb a doppingellenes harcban. "Meg akarjuk védeni a tiszta versenyzőket azokkal szemben, akik csalnak" - nyilatkozta szombaton Berlinben, a Golden League-sorozat záróversenyén.
Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke szerint az általa vezetett szervezet példaképül szolgálhat a doppingellenes harcban.

Több atléta is doppinggyanúba keveredett az olimpián

"Az IAAF semmit sem tanulhat más szövetségektől ezen a téren" - jelentette ki Diack Berlinben, ahol vasárnap rendezik meg a Golden League-sorozat záró versenyét. - "Athénban egy munkacsoportot is létrehoztunk. Meg akarjuk védeni a tiszta versenyzőket azokkal szemben, akik csalnak."

Bár már az olimpia előtt doppinggyanúba keveredett görög Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu, valamint az aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és a kalapácsvető Annus Adrián esete rossz fényt vetett az atlétikára, Diack úgy véli, az IAAF jó bizonyítványt állított ki magáról.

Az IAAF négy évre tiltaná el a lebukottakat

Emlékeztetett rá, hogy az IAAF doppingvétség esetében négyéves eltiltással él, de a büntetést az egységes doppingkódex kialakításánál két évre csökkentették.

Pillanatnyilag a fent említett futópáros, illetve a két magyar nehézatléta ügye van függőben. Ellőbiek doppinggyanúba keveredésük után visszaléptek a versenyzéstől, míg a magyaroktól elvette az athénban nyert aranyéret a NOB (Nemzetközi Atlétikai Bizottság), ám az IAAF még egyiküket sem tiltotta el a versenyzéstől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?