Elhunyt Széchy Tamás

2004.09.13. 15:01
Hetvenhárom éves korában meghalt minden idők legeredményesebb magyar úszóedzője, Széchy Tamás. Öt olimpiai bajnok tanítványt - Wladár Sándor, Szabó József, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Czene Attila - nevelt, akikkel nyolc olimpiai elsőséget szerzett. Rajtuk kívül világ- és Európa-bajnokok sora köszönhette sikerét a mesteredzőnek. Az amerikai, magyar származású úszópápa, Jon Urbanchek is tisztelgett emléke előtt.
Széchy Tamás 1970-ben szerzett úszóedzői diplomát a Testnevelési Főiskolán, rá három évre már mesteredzői minősítést kapott. A gyulai születésű Széchy úszóként nem futott be komoly karriert, edzőként viszont annál inkább. 1962-ben Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó felkérésére a KSI pólócsapatánál kezdett dolgozni. Pályáját az ötvenes évek kiváló szakembere, Bakó Jenő egyengette kezdetben. 1969-ben javaslatára bevezetik az úszósport korosztályos versenyrendszerét.

A mester és tanítványai
Czene Attila - Széchy Tamás - Rózsa Norbert

Hargitay hozta az első sikert

Széchy az első, 73-as belgrádi világbajnokságon robbant be igazán, amikor Hargitay András 400 vegyesen nem talált legyőzőre.

A '80-as olimpián Wladár Sándor a 200 méteres hátúszásban nyert, a nyolcvanas évek második felében pedig a vegyesúszó Darnyi Tamás és mell királyának tekintett Szabó József aratta sorra a sikereket. Darnyi a szöuli olimpián két, Szabó egy elsőséget szerzett.

Darnyi négy év múlva megvédte mindkét elsőségét, egy év múlva a sheffieldi Európa-bajnokságon visszavonult, így ő büszkélkedhet azzal a kiváteles bravúrral, hogy pályafutása során egyszer sem kapott ki.

Atlantában Czene Attila lett bajnok a Széchy-növendékek közül, és a mellúszó Rózsa Norbert. A nyolc arany mellett négy ezüst- és három bronzérmet nyertek versenyzői. Világbajnokságokon 12 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérem volt a mérlege.

Négy éve vonult vissza

Széchy a sydneyi olimpiára már csak Rózsát készítette fel, de neki nem sikerült a címvédés. 2000-ben vonult vissza az aktív edzősködéstől, de utána sem szakadt el a sportágtól, az Athénban ezüstérmes Gyurta Dániel tehetségét például ő szúrta ki, három évvel ezelőtt, tizenkét évesen. Elhivatottságára jellemző, hogy vasárnap még beszélt Gyurta edzőjével, Széles Sándorral a folytatásról.

A hatszor az Év Edzőjének választott Széchy Tamás márciusban múlt 73 éves.

A Magyar Úszó-szövetség elnöke, Gyárfás Tamás az elnökségi ülés előtt nyilatkozott az Indexnek. "Szörnyű és megdöbbentő hír ért bennünket reggel, és nagy csapás ez az úszósport számára is. Pár napja vele értékeltük végig az olimpiai szereplést, és elmondta: nagyon büszke volt a gyerekekre. Aki valaha, akárcsak egyszer megfordult az uszodában, az felnézett rá. Számomra többet jelentett a mesteredzőnél, mert az ő biztatására valamint felkérésére lettem a szövetség elnöke a barcelonai olimpia után. Állapotáért aggódtunk valamelyest, mert az utóbbi néhány hónapban már elkerülte az uszodákat - ezért inkább mi látogattuk -, és volt súlyfelesleg is rajta, de erre nem lehet felkészülni."

Verrasztónak megjövendölte a világbajnokságot

"Halála megdöbbentett, borzasztó korán elment. Mintha az édesapámat veszítettem volna el, olyan érzés, bár szerencsére az eredeti megvan, mégis hozzám nagyon közel álló emberrel, egy pótszülővel lettem most szegényebb. Nem is az érmek ötlöttek eszembe, hanem életképek jöttek elő, amikor megtudtam, hogy meghalt. Például az, hogy ott vagyok a Csaszi brüggölőjében, a melegvízben, ő pedig azt mondja nekem: akármilyen pici vagy is, világbajnok leszel. Az lettem. Aztán egy másik kép villan fel, 1976 tavaszáról. Az USA-bajnokságra utaztunk, s így szólt hozzám az Öreg: ne izgulj, úgyis világcsúcsot úszol. Világcsúcsot úsztam" - elevenítette fel közös munkájukat az MTI-nek a világbajnok Verrasztó Zoltán.

Wladárnak hiányérzete van

"Napi nyolc órán keresztül együtt voltunk, még a szüleimmel sem töltöttem el annyi időt, mint vele, az edzőmmel, mégsem tudtam meg igazán soha, kicsoda is ő valójában. Ellentmondásos, kiismerhetetlen egyéniség volt és maradt is számomra. Olyan ember, aki soha sem veszített, amit kigondolt, mindig véghez is vitte. Meghatározó, bár nem mindig pozitív élményeket hagyott örökül, erős, szuggesztív egyéniség volt, olyan, aki mindenre hajlandó a cél érdekében. Halálával bizonyosan véget ért egy jelentős korszak, a magyar úszósport meghatározó alakja távozott örökre" - mondta Wladár Sándor.

"Velem kezdődött olimpiai sikersorozata, hiszen Csík Ferenc után évtizedekkel én voltam az első magyar férfi úszó, aki olimpiát tudott nyerni. Óriási elégtétel lehetett ez a számára. Engem talán szeretett, jó médium voltam, befolyásolható, akire nagyon tudott hatni, akit jól tudott irányítani. Bennem látta meg azt, aki a céljai megvalósítására alkalmas, sok energiát fektetett belém olyan szélsőséges egyéniségként, akit azonban az eredmények igazoltak. Megfejthetetlen személyiség volt, akinél nem mindig esett teljesen egybe amit gondolt azzal, amit mondott. Miután én elhagytam az uszodát, sose hívott fel, igaz, én sem kerestem őt. Hiányérzetem van" - összegzett a jelenleg állatorvosként egykori bajnok.

Zubor: másodpercekkel jobbat úsztam, amikor megéreztem a kölnijét

A váltóban vb-bronzérmes Zubor Attila így emlékezett vissza a mesterére: "93-ban kerültem hozzá, és hat évig edzettem Tamás bácsinál. Nagyon keményen követelt, de sosahem feledkezett el arról, hogy adjon is a tanítványainak. Az úszás és az edzések nem mennek fájdalom nélkül, szenvedtünk alatta, de egyszer sem céltalanul vagy hasztalan. Amikor megjelent az uszodában, és megéreztem a kölnije illatát, másodperceket voltam képes javulni. Pedig addig is mindent beleadtam. Az utolsó pillanatáig az úszásnak élt."

Az amerikai úszópápa is fejet hajt nagysága előtt

Az Index Michigan államban érte utol a magyar származású amerikai úszópápát, Jon Urbancheket - a szakembernek nyolc olimpiai első tanítványa volt -, aki szuperlatívuszokban beszélt egykori kollégájáról. "Jó barátom volt, aki többször meglátogatott, amikor itt edzőtáboroztak versenyzőivel. Kiváló szakembernek tartottam, akinek módszereivel nagy szerepe volt abban, hogy a magyar úszósport kivételes sikereket ért el a nyolcvanas, kilencvenes években" - összegzett.

Széchy Tamást a Magyar Úszó Szövetség mellett a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, és a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt is részvétet nyilvánított.

Széchy dicsőséglitája
1972, München: 3. Hargitay András (400 m vegyes)
1980, Moszkva: 1. Wladár Sándor (200 m hát), 2. Verrasztó Zoltán (200 m hát), 2. Vermes Albán (200 m mell), 3. Verrasztó Zoltán (400 m vegyes)
1988, Szöul: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 1. Szabó József (200 m mell)
1992, Barcelona: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 2. Rózsa Norbert (100 m mell), 2. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. Czene Attila (200 m vegyes)
1996, Atlanta: 1. Rózsa Norbert (200 m mell), 1. Czene Attila (200 m vegyes)
VILÁGBAJNOKSÁGOK:
1973, Belgrád: 1. Hargitay András (400 m vegyes), 2. Verrasztó Zoltán (200 m hát)
1975, Cali: 1. Hargitay András (200 m vegyes), 1. Hargitay András (400 m vegyes), 1. Verrasztó Zoltán (200 m hát)
1978, Nyugat-Berlin: 3. Hargitay András (400 m vegyes), 3. Verrasztó Zoltán (200 m hát)
1982, Guayaquil: 2. Wladár Sándor (200 m hát)
1986, Madrid: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 1. Szabó József (200 m mell)
1991, Perth: 1. Darnyi Tamás (200 m vegyes), 1. Darnyi Tamás (400 m vegyes), 1. Rózsa Norbert (100 m mell), 2. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. Darnyi Tamás (200 m pillangó)
1994, Róma: 1. Rózsa Norbert (100 m mell), 1. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. Czene Attila (200 m vegyes)
1998, Perth: 3. Rózsa Norbert (200 m mell), 3. 4x100 m vegyesváltó (Czene Attila, Rózsa Norbert, Horváth Péter, Zubor Attila)