Az ukránokat is legyőzte a férfi kosaras válogatott

2004.09.15. 20:34
A magyar férfi kosárlabda-válogatott nagy lépést tett afelé, hogy '99 után ismét kijusson az Európa-bajnokságra. A második negyedtől nem volt ellenfele a mieinknek az ukrán társulat, 90-67 lett a végeredmény.
A belgák elleni szerdai fölényes győzelem, és a németek elleni szombati, tízpontos vereség után az egyik legfontosabb mérkőzése előtt állt a magyar férfi kosárlabda válogatott az Eb-selejtezőkben. Az ukránokat ugyanis le kellett győznie a magyar társulatnak, ha komoly lépést akart tenni a továbbjutás felé. (Az ukránok kijutottak a legutóbbi Eb-re, igaz tizennegyedikek lettek, a magyar gárdának azonban nem sikerült ez a bravúr.)

A második negyedben kapott lendületet a csapat

Nem kezdett rosszul a csapat, aztán az első negyed közepén az ukránok átvették az irányítást, és ötpontos előnyre tettek szert.(12-17) Ám a védekezés stabilizálásával - Czigler kiválóan szedte le a lepattanókat -, és Báder kosaraival még ebben a játékrészben sikerült az egyenlítés.

A második tíz percben repülőrajtot vett a magyar együttes, Báder folytatta remeklését, minek következtében 32-22 lett az állás. Aztán átmeneti megtorpanás után Kámán hármasaival gondoskodott arról, hogy az előny megmaradjon. A félidőben így 44-33 volt az eredmény.

Bencze volt a legeredményesebb

A fordulás után Bencze, Németh és Fodor pontjaival 50-34 módosult az állás, vagyis tizenhat pontos volt a különbség. A negyed végére az ukránok közül néhányan elveszítették a fejüket, a mieink azonban higgadtak maradtak - Sitku és Fodor is fontos kosarakat szerzett -, és huszonegy pont lett a két csapat közötti differencia.(68-47)

A záró tíz percben nem változott a játék képe, és csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség. Végül huszonhárom pont lett.(90-67)

Ez a siker amiatt is különösen fontos, mert a két csapat pontegyenlősége esetén az egymás elleni eredmény dönt, vagyis ha a magyar huszonkét ponttal marad alul a visszavágón, az összevetésben még akkor is az ukrán elé kerül.

Magyarország-Ukrajna 90-67 (19-19, 25-14, 24-14, 22-20)
Kaposvár, 2000 néző, v: Sutulovic (szerb-montenegrói), Ciulin (román), Lukes (cseh)
Pontszerzők: Bencze 20, Báder 15, Fodor 11, Simon 9, Czigler 8, Kámán 6/3, Mészáros 6/3, Sitku 5, Németh 4/3, Kálmán 4, Dénes 2, illetve Liscsuk 16, Rajevszkij 13, Poltorackij 11, Balasov 9, Annyenkov 6, Drozdov 4, Hrjapa 3, Podorvannij 3, Kobzisztij 2