Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamilton egyik B-próbája negatív, a másik pozitív

2004.09.23. 21:57
Kedden derült ki, hogy augusztus 19-én az ötkarikás játékokon, valamint szeptember 18-án, a Vuelta d'Espanán elvégzett vérteszt is tiltott transzfúziót, azaz vérátömlesztést mutatott ki az athéni időfutam olimpiai bajnokánál, Tyler Hamiltonnál. A hét közepén elvégzett B-próba viszont csak az utóbbi eredményét igazolta. A kerékpásos ártatlannak vallja magát.
Kedden derült ki, hogy Tyler Hamilton, az athéni olimpia kerékpáros időfutamának győztese a napokban is zajló spanyol körverseny nyolcadik szakaszát követően, illetve a játékokon aratott győzelme után ellenőrzött vérmintája is megbukott a doppingellenőrzésen.

A B-próba szerint csak a Vueltán doppingolt

A sportolónál mindkétszer tiltott vérátömlesztés jeleire bukkantak, ami doppingvétségnek számít. Mind az augusztusba levett, mind a szeptember 11-én Spanyolországban adott minta B-próbáját e hét közepén végezték el, és az eredmény igen meglepő lett: Hamilton egyik B-próbája pozitív, míg a másik negatív lett. Az ellenpróba csak a Vuelta d'Espanán levett minta szabálytalanságát bizonyította. Az információt a kerékpáros csapata, a Phonak szóvivője jelentette be.

Az ellenőrzési metódust okolják

Hamilton ártatlannak tartja magát, és kijelentette, küzdeni fog igaza bebizonyításáért. Ő és alakulatának vezetői is úgy gondolják, a legújabb vérdopping-ellenőrzési módszerben lehet a hiba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtök este megerősítette a svájci klub állítását, így a 33 éves világklasszis megtarthatja aranyérmét, s ügyét ezzel lezárták. Az indoklás szerint a B-próba nem bizonyította minden kétséget kizáróan a vérátömlesztés tényét. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) egyelőre nem kommentálta a történteket.

Az első a sporttörténelemben

Hamilton ezzel még nem lélegezhet fel teljesen, hiszen a pozitív esete miatt akár két évre is eltilthatja az UCI.

Hamilton az első sportoló, aki vérdoppinggal bukott le.