Hamilton egyik B-próbája negatív, a másik pozitív

2004.09.23. 21:57
Kedden derült ki, hogy augusztus 19-én az ötkarikás játékokon, valamint szeptember 18-án, a Vuelta d'Espanán elvégzett vérteszt is tiltott transzfúziót, azaz vérátömlesztést mutatott ki az athéni időfutam olimpiai bajnokánál, Tyler Hamiltonnál. A hét közepén elvégzett B-próba viszont csak az utóbbi eredményét igazolta. A kerékpásos ártatlannak vallja magát.
Kedden derült ki, hogy Tyler Hamilton, az athéni olimpia kerékpáros időfutamának győztese a napokban is zajló spanyol körverseny nyolcadik szakaszát követően, illetve a játékokon aratott győzelme után ellenőrzött vérmintája is megbukott a doppingellenőrzésen.

A B-próba szerint csak a Vueltán doppingolt

A sportolónál mindkétszer tiltott vérátömlesztés jeleire bukkantak, ami doppingvétségnek számít. Mind az augusztusba levett, mind a szeptember 11-én Spanyolországban adott minta B-próbáját e hét közepén végezték el, és az eredmény igen meglepő lett: Hamilton egyik B-próbája pozitív, míg a másik negatív lett. Az ellenpróba csak a Vuelta d'Espanán levett minta szabálytalanságát bizonyította. Az információt a kerékpáros csapata, a Phonak szóvivője jelentette be.

Az ellenőrzési metódust okolják

Hamilton ártatlannak tartja magát, és kijelentette, küzdeni fog igaza bebizonyításáért. Ő és alakulatának vezetői is úgy gondolják, a legújabb vérdopping-ellenőrzési módszerben lehet a hiba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtök este megerősítette a svájci klub állítását, így a 33 éves világklasszis megtarthatja aranyérmét, s ügyét ezzel lezárták. Az indoklás szerint a B-próba nem bizonyította minden kétséget kizáróan a vérátömlesztés tényét. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) egyelőre nem kommentálta a történteket.

Az első a sporttörténelemben

Hamilton ezzel még nem lélegezhet fel teljesen, hiszen a pozitív esete miatt akár két évre is eltilthatja az UCI.

Hamilton az első sportoló, aki vérdoppinggal bukott le.