Auguszta
-7 °C
0 °C

Öt új sportág is felkerülne az olimpiára

2004.09.23. 14:40
A golf, a rögbi, a fallabda, a karate és a görkorcsolya pályázik komoly eséllyel arra, hogy 2012-től felkerüljön a nyári olimpia műsorára. Ugyanakkor a magyarok számára fontos öttusa, valamint a softball és a baseball ötkarikás jövője bizonytalan.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövőre dönt arról, hogy mely sportágakat veszi fel, s melyeket törli a programból. A kritériumok között szerepel többek között, hogy a sportág milyen történelmi múltra tekint vissza, mennyire képes együtt haladni a világ változásaival, férfiak és nők egyaránt űzhetik-e, és milyen a népszerűsége világszerte.

Egy új sportág csak egy régi törlésével kerülhet műsorra

Az előkészületek már javában zajlanak, a jelenlegi 28 ötkarikás sportág szövetségei már megkapták azt a kérdőívet, amelytől fontos adatokat vár a NOB. Jacques Rogge NOB-elnök korábban jelezte: minden programba lépés egy törléssel jár együtt, mert különben a "gigantizmus" veszélyezteti a játékokat.

A belépésre esélyesnek tartott sportágak közül a golf és a rögbi már volt az olimpia műsorán, a fallabda, a karate és a görkorcsolya nem.

Módosítások csak 2012-től

Az öttusát, a softballt és a baseballt többen már a 2008-as pekingi olimpián sem látták volna szívesen, azonban a NOB jelezte: módosítás először csak 2012-es játékokon lehetséges. A nyolc év múlva sorra kerülő olimpia megrendezésére még öt város - Párizs, Madrid, London, New York és Moszkva - pályázik, a NOB 2005. július 5-én dönt a helyszínről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!