Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elmarad Kaszparov világbajnoki döntője

2004.09.24. 10:15
Nem rendezik meg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoki címéért kiírt Ruszlan Ponomarjov-Garri Kaszparov párosmérkőzés. Kirszan Iljumzsinov FIDE-elnök moszkvai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a címvédő ukrán Ponomarjovval nem tudtak megállapodni a részletekben. Kaszparov korábban aláírta a szerződést.
A csatára szeptember 18. és október 6. között került volna sor Jaltán, s az első lépést Leonyid Kucsma ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő tette volna meg. Az elképzelések szerint az ukrán és az orosz nagymester rivalizálásának a győztese lenne az ellenfele az egyesített vb-címért a Lékó Péter és az orosz Vlagyimir Kramnyik közötti klasszikus világbajnoki találkozó nyertesének.

Utóbbi összecsapást eredetileg idén nyáron tartották volna meg, azonban a jogtulajdonos Einstein-csoportnak még nem sikerült megfelelő támogatót találnia, amely biztosítaná a Lékó-Kramnyik párharc egymillió dollárra becsült díjalapját és a helyszínt sem jelölték ki. Budapest a kormány támogatását élvezve jelezte, hogy készen áll a rendezésre.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a magyar szövetség szakmai igazgatója attól tart, hogy a Kaszparov-Ponomarjov találkozó elmaradása negatívan befolyásolhatja Lékóék pároscsatáját is.

"Komoly félelmeink vannak, s Péter teljesen kiszolgáltatott helyzetben várja, hogy végre asztalhoz ülhessen Kramnyikkal" - mondta Kállai. "A FIDE-címmeccs meghiúsulásának következménye lehet, hogy Kaszparov esetleges új FIDE-világbajnokként már 2004 elején játszani szeretne az egyesített sakkvilágbajnoki címért. Ahhoz, hogy Lékó e csúcsrendezvényben is érdekelt lehessen, feltétlenül fontos, még idén összecsaphasson Kramnyikkal a klasszikus sakkozás világbajnoki címéért. Annak ellenére, hogy e vb-döntő létrejöttéért mindent megteszünk, a szükséges díjalap még továbbra is hiányzik. Péter az összeg nagyságától függetlenül kész a párosmérkőzésre, de meg kell érteni, hogy Kramnyik a világbajnoki elsőségért nem viszi ingyen a bőrét vásárra."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?