Judit
3 °C
7 °C

Nincs esély Lékó budapesti vb-döntőjére

2004.09.24. 10:13
Háromszázezer euró hiányzik a díjalapból, így továbbra sem rendezhető meg a Lékó-Kramnyik közötti sakk-világbajnoki döntő. A magyar nagymester 2002-ben vívta ki a kihívás jogát, de nem tudni, megmérkőzhet-e egyáltalán a címvédő orosz kiválósággal.
"Pillanatnyilag úgy tűnik, szertefoszlott a remény, hogy Budapest rendezhesse meg a Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik sakkvilágbajnoki párosmérkőzést" - mondta Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója.

Más városok érdeklődésében bízva

A magyar nagymester a vasárnap zárult Wijk aan Zee-i szurpertornán a mezőnyben egyedüli veretlenként a második helyen végzett az indiai Viswanathan Anand mögött, másfél ponttal megelőzve leendő riválisát, a klasszikus vb-címvédő orosz Kramnyikot.

"Ez az eredmény is mutatja, hogy Péternek komoly esélye van Kramnyik ellen. De sajnos a mérkőzés megrendezését illetően az utóbbi időben nem történt előrelépés, sőt, a díjalap előteremtésére tett korábbi erőfeszítéseinket sem koronázta siker. Nem tudunk akkora összeget felajánlani, ami a címvédőnek megfelelne" - fogalmazott Kállai Gábor. "Természetesen nem adjuk fel, ugyanakkor az várható, hogy Péter mostani szenzációs teljesítménye más város figyelmét is felkelti a rendezés iránt" - magyarázta.

Kramnyik Lékót akarja

Kovács Kálmán informatikai miniszter december másodikán sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a kormány 2004-ben is támogatja a vb-párharc hazai megrendezését. Akkor elhangzott: a magyar szövetség szponzorok révén háromszázezer eurót ajánlott Kramnyiknak, aki ezt kevesellte. Lékó Péter többször beszélt az orosz nagymesterrel, s úgy véli, hatszázezer eurós díjalap esetén jó esély mutatkozik a mérkőzés létrejöttére. Összehasonlításképpen: 2000-ben a Kaszparov-Kramnyik vb-párharc 2,4 millió dollárért (körülbelül 1.9 millió euróért) folyt.

Lékó 2002-ben a dortmundi szupertorna megnyerésével szerezte meg a kihívás jogát, azóta nem sikerült megállapodnia a mérkőző feleknek, mégha Kramnyik biztosította is arról a magyar játékost, hogy mindenképpen vele kíván asztalhoz ülni. (Szeptemberben úgy tűnt, hogy mégis lesz meccs, de később a titokzatos szponzor visszakozott.)

Lékó négy helyet előrelépett a világranglistán

Kállai kiemelte: a holland kisvárosban szinte sosem látott nagy harc folyt a világ legjobbjai között, így különösen remek eredmény, hogy a magyar nagymester a tizenhárom parti során nem szenvedett vereséget. Ezzel tizenegy Élő-pontot gyűjtött és a világranglistán a tizedikről feljött a hatodik helyre. Ebben a rangsorban Anand várhatóan megelőzi az éllovas orosz Garri Kaszparov mögött második Kramnyikot. Az indiai klasszis negyedszer nyert Wijk aan Zee-ben, ez korábban csak három játékosnak sikerült, egyikük Portisch Lajos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?