Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nincs esély Lékó budapesti vb-döntőjére

2004.09.24. 10:13
Háromszázezer euró hiányzik a díjalapból, így továbbra sem rendezhető meg a Lékó-Kramnyik közötti sakk-világbajnoki döntő. A magyar nagymester 2002-ben vívta ki a kihívás jogát, de nem tudni, megmérkőzhet-e egyáltalán a címvédő orosz kiválósággal.
"Pillanatnyilag úgy tűnik, szertefoszlott a remény, hogy Budapest rendezhesse meg a Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik sakkvilágbajnoki párosmérkőzést" - mondta Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója.

Más városok érdeklődésében bízva

A magyar nagymester a vasárnap zárult Wijk aan Zee-i szurpertornán a mezőnyben egyedüli veretlenként a második helyen végzett az indiai Viswanathan Anand mögött, másfél ponttal megelőzve leendő riválisát, a klasszikus vb-címvédő orosz Kramnyikot.

"Ez az eredmény is mutatja, hogy Péternek komoly esélye van Kramnyik ellen. De sajnos a mérkőzés megrendezését illetően az utóbbi időben nem történt előrelépés, sőt, a díjalap előteremtésére tett korábbi erőfeszítéseinket sem koronázta siker. Nem tudunk akkora összeget felajánlani, ami a címvédőnek megfelelne" - fogalmazott Kállai Gábor. "Természetesen nem adjuk fel, ugyanakkor az várható, hogy Péter mostani szenzációs teljesítménye más város figyelmét is felkelti a rendezés iránt" - magyarázta.

Kramnyik Lékót akarja

Kovács Kálmán informatikai miniszter december másodikán sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a kormány 2004-ben is támogatja a vb-párharc hazai megrendezését. Akkor elhangzott: a magyar szövetség szponzorok révén háromszázezer eurót ajánlott Kramnyiknak, aki ezt kevesellte. Lékó Péter többször beszélt az orosz nagymesterrel, s úgy véli, hatszázezer eurós díjalap esetén jó esély mutatkozik a mérkőzés létrejöttére. Összehasonlításképpen: 2000-ben a Kaszparov-Kramnyik vb-párharc 2,4 millió dollárért (körülbelül 1.9 millió euróért) folyt.

Lékó 2002-ben a dortmundi szupertorna megnyerésével szerezte meg a kihívás jogát, azóta nem sikerült megállapodnia a mérkőző feleknek, mégha Kramnyik biztosította is arról a magyar játékost, hogy mindenképpen vele kíván asztalhoz ülni. (Szeptemberben úgy tűnt, hogy mégis lesz meccs, de később a titokzatos szponzor visszakozott.)

Lékó négy helyet előrelépett a világranglistán

Kállai kiemelte: a holland kisvárosban szinte sosem látott nagy harc folyt a világ legjobbjai között, így különösen remek eredmény, hogy a magyar nagymester a tizenhárom parti során nem szenvedett vereséget. Ezzel tizenegy Élő-pontot gyűjtött és a világranglistán a tizedikről feljött a hatodik helyre. Ebben a rangsorban Anand várhatóan megelőzi az éllovas orosz Garri Kaszparov mögött második Kramnyikot. Az indiai klasszis negyedszer nyert Wijk aan Zee-ben, ez korábban csak három játékosnak sikerült, egyikük Portisch Lajos.