Minden idők legnagyobb magyar sikere

2004.09.24. 10:18
Lékó Péter nyerte a linaresi sakk szupertornát, miután az utolsó fordulóban döntetlent játszott az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. A két nagymester egyforma pontszámmal zárt, de több győzelmének köszönhetően Lékó a bajnok.
A 35. lépés után döntetlenben egyezett meg az idei profi világbajnoki döntő két résztvevője, Lékó Péter és az orosz Vlagyimir Kramnyik, a XX-as erősségű (legmagasabb kategóriájú) linaresi szupertorna utolsó fordulójában,.

A két nagymester végül 7-7 ponttal végzett az élen, de Lékó négyszer, riválisa kétszer győzött, így a magyar nagymester nyerte a versenyt.

Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója és a tavalyi bledi olimpián ezüstérmes férfi válogatott kapitánya szerint Lékó Péter linaresi győzelme "minden idők legnagyobb egyéni magyar tornasikere. Péter négy, jelenlegi, illetve volt világbajnokot megelőzve végzett az élen" - mondta az MTI-nek.

Ez a siker is biztosíték arra, hogy a FIDE egyesített világbajnoki címéért zajló csatározásokból ne lehessen őt kihagyni, hiszen, mint a mostani eredmény is mutatja, nem rosszabb, mint azok a nagymesterek, akik a végső elszámolásnál szóba jöhetnek.

Lékó Péter a jövőre nézve különösen biztatónak nevezte tornagyőzelmét: "Ez a siker egyben azt is jelenti, hogy optimistán szállhatok harcba a profi világbajnoki címért" - nyilatkozta a verseny után. Lékó tavalyi dortmundi tornagyőzelmével szerezett jogot Kramnyik kihívására. Azt még mindig nem tudni, hogy pontosan mikor és hol játszák a párosmérkozést.

Nagyon komoly sikereket ért el az utóbbi időben a magyar sakkozás: a válogatott ezüstérmet nyert az olimpián, kiváló egyéni eredményeket hozott Polgár Judit és Lékó is.

A végeredmény:

1. Lékó Péter 7 pont
2. Kramnyik (orosz) 7 pont
3. Anand (indiai) 6,5 pont
4. Kaszparov (orosz) 6.5 pont
5. Ponomarjov 5.5
6. Vallejo 5 pont
7. Radzsabov 4.5 pont