Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lékó: Tudatosan kerestem a bajt

2004.09.24. 10:18
"Tudatosan kockáztattam, és ennek meg is lett a gyümölcse" - mondta a világbajnoki döntőre készülő Lékó Péter történelmi tornagyőzelme után az Indexnek. A nagymester úgy érzi, hogy most már bárkit képes legyőzni. A világbajnoki döntőt Európában szeretné lejátszani, de egyelőre ő sem tudja, hogy hol ülhet asztalhoz Kramnyik ellen.
Vasárnap vált biztossá, hogy a világranglista ötödik helyén álló Lékó Péter nyeri meg az elmúlt évek legrangosabb sakktornáját a spanyolországi Linaresben. A magyar nagymester sikerének értékét feltétlenül emeli, hogy a mögötte végzett két világbajnok, Ponomarjov és Kramnyik, a világranglista első helyezettje, Garri Kaszparov valamint Anand is. Lékó a pontszámok alapján holtversenyben lett első, ám több nyert partijával megelőzte a vb-címvédő Kramnyikot.

A másik vb-döntőben 600 ezer dollár a győztes jutalma

Hazaérkezését követően Lékó az Indexnek elmondta, hogy erre a győzelmére mindenképpen felfigyel a sakkvilág, és növeli önbizalmát a közelgő vb-döntő előtt. Nyugtalan viszont amiatt, hogy még mindig nem tudni, a párosmérkőzés helyszínét és pontos időpontját, mint ahogy azt sem, hogy hány játszmát játszanak, és, hogy mekkora lesz a pénzdíj. (A konkurens vb-döntőn, Kaszparov és Ponomarjov júniusi találkozóján összesen egymillió dollárt osztanak el 6:4 arányban).

"Nem akarok találgatni, és nem érdekelnek a pletykák, azt kértem az érdekeltektől, hogy engem már csak akkor keressenek, ha konkrétumokkal képesek szolgálni. Persze szeretnék Európában maradni, egyrészt a kisebb távolság miatt, másrészt mert a sakk itt a legnépszerűbb" - magyarázta. "Április első hetében minden kiderül" - zárta le a kérdést.

Bírni kell a feszültséget

A felkészülését nyilván nagyban meghatározza, hogy végül mikor a döntőt (az áprilisi budapesti versenyen azonban feltétlenül asztalhoz ül), és mivel folyamatosan játékban marad, ez is a felkészülés egyik része.

A linaresi tornáról elmondta még, hogy valamennyi játszmában tudatosan kockáztatott "Tudatosan kerestem a bajt. Azért volt szükség a reszkírozásra, mert a fináléban is bírnom kell a feszültséget, ahol nem elég a döntetlen, azzal ugyanis Kramnyik megtartaná a világbajnoki címet. Nekem pedig, ugye, gyerekkorom óta, az a vágyam, hogy világbajnok legyek."

"Bárkit képes vagyok legyőzni"

Lékó megerősítette felvetésünket, miszerint Kramnyik tudatosan játszahatott biztonságos partikat. Magyarázatképpen megemlítette, hogy januári, hollandiai visszatérésekor - egy évet hagyott ki - kísérletező kedvében volt, ám mivel ott két partit is veszített, most az eredményességgel párosuló biztonságra helyezte a hangsúlyt. "Nem véletlen, hogy egyszer sem került veszélyes, vereségközeli szituációba."

A torna tanulságaként kiemelte, hogy bárkit képes legyőzni, és bebizonyította, hogy még egy ilyen kiegyensúlyozott mezőnyben is lehet győzelmeket - négyszer lett övé a teljes pont - aratni.