Lékó elveszítheti a világbajnoki kihívás jogát

2004.09.24. 10:17
Jóllehet korábban arról volt szó, hogy még a télen kijelölik mikor mérkőzhet meg a világbajnoki címért Lékó Péter az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, még pillanatnyilag sem tudni az időpontot. Arab országok mellett Budapest is tervezi a rendezést, de az esemény másfélmillió dollárba kerülne, amihez kormánygarancia szükséges. Kállai Gábor, a hazai szövetség vezetője szerint ha nem határoznak mostanában a helyszínről, akkor Lékó lemondhat a dönőről.
Lékó Péter tavaly júliusban a dortmundi sakktorna megnyerésével szerezte meg a jogot, hogy kihívja az Einstein-csoport világbajnokát, az orosz Vlagyimir Kramnyikot. Azóta sem sikerült azonban eldönteni, hogy mikor és hol játszák le a döntőt, ezért a magyar szövetség ismételten jelezte rendezési szándékát.

Másfélmillió dollárba kerülne a rendezés

A londoni médiacéget a szerződések arra kötelezik, hogy június végéig kijelölje a helyszínt. Lékó linaresi bravúros tornagyőzelme után kiderült, hogy április első hetében megnevezik a helyszínt.

Kállai Gábor szerint most az eredetinél jóval kedvezőbb áron lehetne megszerezni a jogot. "Ez azt jelenti, hogy nekünk tulajdonképpen csak a rendezés költségeit kellene állni, persze ehhez is állami támogatásra volna szükség. A díjalapot az Einstein-csoport biztosítaná" - mondta a sportág hazai szervezetének szakmai igazgatója.

Kaszparovék meccse már hónapokkal ezelőtt biztossá vált

"A sakkvilágbajnoki döntő több lenne, mint egy egyszerű sportrendezvény, talán a Forma-1-hez tudnám hasonlítani, hiszen óriási médiaérdeklődést biztosítana az országnak. Túlzás nélkül: sok százmillió ember figyelme fordulna a párharc alatt Budapest felé" - értékelt Kállai.

Az igazgató pontos összegekről nem kívánt nyilatkozni, de elárulta, hogy amikor az Einstein-csoport először nyilvánosságra hozta ajánlatát, másfélmillió dollárt kért a vb-döntőért. (A Ruszlan Ponomarjov-Garri Kaszparov párharcnak - amely a FIDE világbajnoki címéért zajlik majd június 19-től Buenos Airesben - egymillió dollár lesz az összdíjazása).

Arab országok mellett európaiak is jelentkeztek

"Kicsit olyan a helyzet, mint amikor egy nagyon drága és jó autót kényszerből elkezdenek olcsóbban árusítani. Az eredeti árat ugyan senki sem akarja megadni, de attól még a kocsi valódi értéke nem változik. Úgy tudom, most több arab ország, Párizs, Svájc és Olaszország is érdeklődik a rendezés iránt. Jellemző történet, hogy mennyire téma a sakkvilágban a helyszínkiválasztás: egy-két nappal ezelőtt még elterjedt a híre annak, hogy Monte-Carlo lesz a házigazda, ami aztán egész egyszerűen áprilisi tréfának bizonyult (más kérdés, hogy milyen nagy vicc).

Lékó Péter az Indexnek korábban kifejtette, hogy európai színhelyt szeretne, mert akkor feltehetően több magyar újságíró kísérné el.

Félő, hogy elveszíti a kihívás jogát Lékó

Kállai hagsúlyozta: azért is szerencsés lenne, ha Budapest jelezné szándékát, miszerint szívesen otthont adna a találkozónak, mert attól tart, hogy amennyiben június végéig nem születik döntés, akkor Lékó elvesztheti Kramnyik kihívásának a jogát.