Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmaradhat Lékó világbajnoki döntője

2004.09.24. 10:16
"Péter és a magyar sakksport számára sorscsapás lenne, ha nem rendeznék meg a vb-döntőt" - mondta az Indexnek Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség főtitkára. Jelenleg azonban nagyon úgy néz ki, hogy elmarad a Kramnyik elleni döntő.
A világranglista negyedik helyén álló Lékó Péter tavaly júliusban, a dortmundi szupertorna megnyerésével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzzön az egyik hivatalban lévő világbajnokkal, az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. Akkor úgy tűnt, hogy már idén áprilisban összejöhet a meccs, egyúttal Lékó megszerezheti a magyar sakk első világbajnoki elsőségét.

Iraki válság, recesszió

Időközben kiderült, hogy a másik világbajnoki címért az ukrán Ponomarjov valamint a világranglista-vezető orosz Kaszparov fog mérkőzni, és a két összecsapás győzteséé lehet a hosszú idő és viszályok után egyesített első hely.

Jóllehet a FIDE-vezérkar ígéretet tett arra, hogy még februárban megnevezi Lékó döntőjének idejét és helyszínét, azóta is várat magára a kijelölés. A jogokat birtokló Einstein-csoport ugyanakkor bejelentette: nincs elég pénz a fináléra. Az iraki válsággal és a világban érvényesülő gazdasági recesszióval indokolták a forráshiányt.

Egymilliárd embert érdekelne a döntő

Lékó és Kramnyik azóta - jobb híján - vár, és noha mindkettejük menedzsere Carsten Hennsell, a mérkőzés nem jött eddig össze. Pedig a kormány több tízmilliós garanciát adott az esetleges pesti rendezésre. Az Einstein-csoport azonban értelemszerűen minél magasabb áron, egymillió dollárért (233 millió forintért) szeretné értékesíteni a jogokat.

"Várunk, mást nem tehetünk" - mondta az Indexnek Kállai Gábor a hazai szövetség főtitkára. "Várunk, hogy egy befektető megteremti a világ egyik legnagyobb intellektuális eseményének a díjalapját. Közel egymilliárd embert érdekelne ez a találkozó, de eddig nem látott senki fantáziát benne" - folytatta.

Riblinek nem sikerült a nyolcvanas években

Kállai nem titkolta elkeseredettségét, kivált, mert reális annak a veszélye, hogy nem is jön össze a meccs. Szeptember 19-én ugyanis Ponomarjov és Kaszparov elkezdi egymás elleni meccsét - Kucsma és Putyin elnök teszi meg a kezdőlépést -, annak győztese pedig minden további nélkül kihívhatja Kramnyikot. "Péter ily módon könnyen hoppon maradhat, ami sorscsapás lenne neki is és a magyar sakksport számára is" - értékelt Kállai.

A nyolcvanas években Ribli Zoltán politikai okok miatt esett el attól, hogy a vb-elődöntőben megmérkőzzön Szmiszlovval. "Szekundánsként éltem végig Ribli kínlódását, amikor kocsival indult el a határ felé, de semerre sem engedték át. Most főtitkárként legalább annyira szenvedek" - mondta a Kállai.

Kiszolgáltatott helyzet

"A világ szakemberei ma négy kivételes képességű sakkozóról beszélnek: a két döntő négy résztvevőjét sorolják ide. Ezért is lenne elsődlegesen fontos, hogy kiderüljön, melyikük a legfelkészültebb" - magyarázta.

Lékó teljesítményét egyébként érezhetően befolyásolja a hosszú ideje tartó bizonytalanság, mert a linaresi fantasztikus győzelme után Dortmundban legutóbb meglepő vereségeket szenvedett, és nyeretlenül fejezte be a viadalt.

"Mindent megteszünk, hogy Péter ne veszítse el a jogot, hogy ne következzen be törés a pályájában, fejlődésében, de meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk" - összegzett a főtitkár.