Függőben Lékó világbajnoki döntője

2004.09.24. 10:14
A múlt héten került nyilvánosságra a Nemzetközi Sakk-szövetség (FIDE) új tervezetét, amely szerint két, egyenként 64 részvevős világbajnokságot rendeznének, és ezek győztetesei mérkőzhetnének meg a Garri Kaszparov elleni világbajnoki döntőbe jutásért. A tervezetben nem esik szó Lékó Péter több mint egy éve halódó döntőjéről, ami legalábbis aggodalomra adhat okot.
Lékó Péter tavaly nyáron a dortmundi szupertorna megnyerésével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzzön az egyik hivatalban lévő világbajnok, az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. Az egyeztetés már akkor elkezdődött, döntés azonban azóta sincs, hogy mikor és hol jöhetne létre a párosmérkőzés. Szeptemberben úgy látszott Kramnyik egy titokzatos szponzora összehozza a találkozót, de a tervből végül semmi nem lett.

Eközben a másik világbajnoki csata a másik hivatalban lévő világbajnok, az ukrán Ponomarjov és a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparov között is meghiúsult - a két győztes játszhatott volna a trónért -, így a címegyesítésről alkotott múlt évi tervek jelenleg képlékenyek.

Lékót kezdetben aligha zavarta a bizonytalanság, mert márciusban minden idők egyik legrangosabb tornáját nyerte meg Linaresben, utána viszont hullámvölgybe került, és azóta a világranglistán a negyedik helyről a tizedikre esett vissza.

"Anarchia-közeli állapotok uralkodnak a nemzetközi szövetségben, pillanatnyilag nem tudják, milyen elv szerint legyen világbajnokuk. A huzakodás remélhetőleg nem érinti a másik ágon érdekelt Pétert, de ebben a zűrzavarban biztosat sajnos egyelőre nem lehet tudni" - mondta az Indexnek Kállai Gábor, a hazai szövetség főtitkára.

Kállai optimista, és töretlenül bízik abban, hogy lesz megfelelő szponzor Lékó világbajnoki találkozójára. Rajcsányi Péter, a FIDE magyar tagja azt emelte ki, hogy a két héttel ezelőtti görög konferencián Markopulosz alelnök nyomatékosította: az új kiírás ellenére sem változik a korábbi, Prágában hozott megállapodás a címegyesítésről.

"Szerintem, ha a játékosok változtatnak az eredetileg eltervezett egymillió dolláros díjalapon, mondjuk a felére csökkentik, akkor könnyen létrejöhet a megállapodás. Az ésszerűség azt kívánna, hogy ezt tegyék, mert óriási presztízsértéke lenne a meccsnek, és még így is tisztességes összeget kapnának mindketten" - összegzett Rajcsányi.