Lékó Péter Klicskóékkal sakkozott

2004.09.24. 10:11
Szeptemberi világbajnoki döntője előtt a magyar nagymester az ukrán bokszolókkal ült asztalhoz.
Alig két hónapja, május 12-én Hamburgban jelentették be hivatalosan, hogy Lékó Péter és a címvédő orosz Vlagymir Kramnyik világbajnoki sakkdöntője szeptember 25-én kezdődik, és hogy a díjalap egymillió svájci frank lesz. (Ebből feltételezhetően hatvan százalékot kap meg az orosz, negyvenet pedig a kihívója.)

A világranglistán legjobban jegyzett magyar versenyző miközben nagy erővel készül a döntőre, és arra, hogy a sakkozás első magyar világbajnoka legyen, a héten a svájci Brissagóban - a döntő majdani helyszínén - a Klicsko-fivérekkel találkozott. (A két ukrán nehézsúlyú közül Vlagyimir pillanatnyilag nem rendelkezik vb-övvel, bátyja, Vitalij azonban a WBC világbajnoka.) A parti eredményéről nem érkezett jelentés, de nyilván könnyedén nyert a szegedi sakkozó.

Mivel a két öklöző érdeklődik a sportág iránt, ezért szeptemberben is ellátogatnak a svájci városba - a finálé október 18-án fejeződik be, heti négy meccs van a programban -, ahol a két nagymester tizennégy partit vált egymással a klasszikus szabályok szerint. (Döntetlen esetén Kramynik marad a világbajnok.)

Líbiában eközben az egyenes kieséses rendszerű világbajnokság elérkezett a döntőjéhez. Az angol Adams és az üzbég Kaszimdzsanov három parti után döntetlenre áll, a viadal győztese hívhatja ki a ranglista-vezető orosz Garri Kaszparovot. Kaszparov meccsének győztese valamint a másik vb-döntőn diadalmaskodó mérkőzik az egyesített világbajnoki címért.