Mégis lesz Lékó-Kramnyik találkozó

2004.09.24. 10:15
Sokáig úgy tűnt, idén mégsem kerül megrendezésre a Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik világbajnoki címmérkőzés. Az orosz nagymester azonban egy titokzatos szponzor segítségével mégis tető alá hozza a találkozót.
Lékó Péter még tavaly júliusban a dortmundi sakktorna megnyerésével szerezte meg a jogot, hogy kihívja az Einstein-csoport világbajnokát, az orosz Vlagyimir Kramnyikot. Azóta sem sikerült azonban eldönteni, hogy mikor és hol játsszák le a döntőt, holott a magyar szövetség többször jelezte rendezési szándékát.

A londoni médiacéget a szerződések arra kötelezték, hogy június végéig kijelölje a helyszínt. Lékó márciusban aratott linaresi bravúros tornagyőzelme után kiderült, hogy április első hetében megnevezik a helyszínt. Erre azonban nem került sor, tegyük hozzá, nem Lékó hibájából. A magyar sakkozó csak annyit szeretett volna elérni, hogy európai színhely legyen, mert akkor feltehetően több magyar újságíró kísérné el.

Elmarad a Kaszparov-Ponomarjov találkozó
A Garri Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov világbajnoki címegyesítési mérkőzés - mely sokáig úgy tűnt még idén megrendezésre kerül - elmarad. A prózai ok: Ponomarjov nem volt megelégedve a feltételekkel, ezért nem írta alá a mérkőzésről szóló szerződést. Az elképzelések szerint a Lékó-Kramnyik párharc győztese ennek a találkozónak a nyertesével ült volna asztalhoz az egyesített vb-címért.

A sakkvilágbajnoki mérkőzés jogaival rendelkező Einstein-csoportnak azonban nem sikerült az eredetileg nyárra tervezett találkozó díjalapját biztosító támogatót találnia, így felmerült, hogy Lékó elveszíti a kihívó jogát. Most azonban lehet, hogy éppen Kramnyik "nyújt kezet" a magyar nagymesternek.

Kramnyik nyílt levélben jelentette be, hogy egy időközben felbukkant támogató segítségével mégis megrendezik a magyar nagymester elleni összecsapását. Erre azután nyílik lehetősége, hogy az Einstein-csoporttal kötött szerződés június 30-án lejárt, így "futball-nyelven" szabadon igazolható lett a mérkőzés.