Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Lékóék legyőzték az oroszokat a sakkolimpián

2004.09.24. 10:20
A magyar férfi sakkválogatott a szlovénok és a románok elleni elsöprő, 3.5-0.5 arányú győzelme után a legyőzhetetlennek hitt oroszokat is megverte, és fél pontra csökkentette hátrányát a Kaszparov vezette címvédő csapattal szemben a 35. sakkolimpián.
A szlovéniai Bledben rendezett sakkolimpia hétfői napján, a kilencedik fordulóban került egymással szembe az első helyen kiemelt, toronymagas favorit orosz és második helyen rangsorolt magyar csapat. A címvédő két világbajnokkal állt fel a mieinkkel szemben, mégsem volt esélytelen a magyar együttes.

A vasárnapi szünnapon a csapat, vezetőjével, Kállai Gáborral együtt túrát tett az Alpokban - Polgár alpinistaként is legyőzhetetlen volt -, erről azonban hiányzott Lékó Péter és Almási Zoltán, nekik jutott ugyanis a két nagy falat, a két világbajnok, Garri Kaszparov és Alexander Halifman. Kállai megerősítette: nem egymással készültek és elemeztek a mieink, sokkal inkább ellenfelük játékát igyekeztek kellő alapossággal feltérképezni.

Vasárnap este még nem lehetett tudni, hogy milyen felállásban játszik a két gárda, Kállai orosz hírszerzőktől tartva, még a Magyar Rádió kérdésére sem erősítette meg a várt kezdőcsapatot.

Kállai aztán hétfőn reggel a várakozásokkal ellentétben a junior világbajnok, Ács Péter helyett Ruck Róbertet jelölte a kezdőbe a negyedik táblán Szvidlerrel szemben.

A kapítány lépése nagyszerűnek bizonyult, mert hétfő estére kiderült, Ruck volt a nyerőember. Ruck ugyanis sötéttel verte az orosz nagymestert, a többiek valamennyien döntetlent játszottak, így 2.5-1.5 arányú győzelmével a magyar válogatott az olimpia eddigi legnagyobb szenzációját szállította.

Évekkel ezelőtt rendre Portisch Lajosra várt a feladat, hogy döntetlent kényszerítsen ki Garri Kaszparovval szemben, most a huszonhárom éves Lékó Péterre (Kramnyik világbajnoki kihívójára) várt a világ legjobbja, és a vajdasági születésű nagymester hozta a fél pontot. A második táblán Griscsuk és Polgár Judit meccselt, és Polgár - sötéttel - taktikusan tartotta a remiállást, viszonylag gyorsan egyeztek meg a pontosztozkodásban.

Almási világossal Halifman ellen ikszelt, ez pedig egyszersmind azt is jelentette, hogy a magyar válogatott az összetettben felzárkózott a második helyre, és már mindössze fél pont a hátránya az éllovas oroszokkal szemben. Most hiányoznak igazán a csehek ellen szerencsétlenül elhullatott pontok, azokkal a mieink állnának az élre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!