Lékó vereséggel kezdett a vb-döntőben

2004.09.25. 23:14
A Lago Maggiore partján lévő svájci városban, Brissagóban háromnegyed négykor kezdetét vette a 37. sakk-világbajnoki döntő. A világossal játszó Lékó az első partiban előnybe került, de a végjátékban nem tudta megtartani kedvező pozícióját és kikapott, vagyis már legalább kétszer kell legyőznie a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikot.
A sakk-világranglista élmezőnyéből egyedül Lékó Péter büszkélkedhetett azzal a bravúrral, hogy pozitív a mérlege az orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Kramnyik 2000-ben Garri Kaszparovtól hódította el a világbajnoki címet, és azóta először Lékó ellen tette kockára.

Kramnyik vezéráldozatot hozott

Az első partit a 25 éves Lékó nyitotta meg, és a király előtti gyaloggal kezdett. Erre Kramnyik az orosz huszárjátékot választotta. Kramnyik a 23. lépésben pozíciós vezáráldozatot hozott, vagyis tiszt- és gyalogelőnybe került, ugyanakkor a vezér nélkül maradt. Lékónak ekkor egy királynője, és egy bástyája volt öt gyalog mellett, míg riválisa két bástya mellett egy fekete futóval és hat gyaloggal rendelkezett.

A folytatásban Lékó nemcsak visszanyerte a gyalogot, de még előnybe is került, miután a c-vonalon megiramodó "parasztot" a 37. lépésben levette. Ekkor a táblán Kramnyiknak két bástyája valamint három gyalogja volt, ellenben Lékónak az épségben maradt vezérét négy gyalog is segítette.

A 65. lépésben adta meg magát Lékó

Lékó hamarosan átmeneti időzavarba került, a negyvenedik lépését a szabályok szerint kiszabott két óra előtt csak pár perccel tette meg. A folytatásban a 29 éves címvédő két bástyájával lenyerte Lékó vezérét, és két gyalogot is szerzett. Lékó a 65. lépésben, kevéssel fél tíz előtt vélte úgy, hogy nincs értelme a folytatásnak, vagyis: ezek után kétszer is le kell győznie az orosz klasszist, aki ebből adódóan komoly előnybe került.