Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Annus, Fazekas: két éves eltiltás

2004.09.30. 13:00
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) fegyelmi bizottsága a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet két évre eltiltotta az "atlétikai sporttevékenység gyakorlásától".
A MASZ a döntését a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 2004-es kormányrendelet, valamint a MASZ fegyelmi szabályzata alapján hozta meg. Erről Rábold Gusztáv MASZ-elnök tájékoztatta az MTI-t.

A határozat ellen a versenyzők az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhetnek a MASZ elnökségénél, amelynek ezt követően egy hónap áll rendelkezésre, hogy meghozza a jogerős döntést. Annust utólagos mintaadás megtagadásáért, Fazekast pedig elégtelen mintaadásért zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg ott szerzett aranyérmétől.

NOB kontra Sportdöntőbíróság

A MASZ az IAAF felszólítása nyomán már korábban felfüggesztette Fazekas versenyzői engedélyét. Annus a nemzetközi szövetség felé jelezte, hogy befejezi pályafutását, a MASZ-t erről azért nem értesítette, mert nem akart kibújni a fegyelmi tárgyalás alól.

Mindkét atléta a NOB határozata ellen fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), ahol az első tárgyalásra decemberben vagy januárban kerülhet sor.

Annus nem ad DNS-mintát

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember 3-i rendkívüli elnökségi ülésén nyomatékkal kérte a MASZ vezetőit, hogy a kezdeményezett fegyelmi eljárást a lehető leghamarabb, de legkésőbb 30 napon belül bonyolítsák le. Emellett szólítsák fel Annust, hogy saját és a magyar sport egészének érdekében járuljon hozzá DNS-vizsgálatához, tartsa tiszteletben a NOB szabályait, s adja vissza aranyérmét.

Annus kedden sajtótájékoztatón azt mondta, a CAS-eljárás végéig nem adja vissza az érmet és nem veti alá magát DNS-vizsgálatnak. Utóbbira azért lenne szükség a MOB szerint, mert ez tisztázhatná, hogy Annus Athénban leadott két mintája valóban tőle származik vagy sem. Azonnali fellebbezés

"Természetesen a két atléta fellebbez a döntés ellen" - mondta a távirati irodának Pál T. Gábor, Annus és Fazekas sajtótitkára. "Nem lepődtünk meg különösebben a határozaton, mivel a fegyelmi tárgyaláson érezhető volt, hogy ilyen ítélet születik. Felháborító, hogy az indokainkat egyáltalán nem vették figyelembe. Annust ráadásul úgy tiltották el, hogy nem vétett a nemzetközi szövetség szabályai ellen."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?