Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Doppinszereket találtak a legjobb német atlétika-edzőnél

2004.09.30. 13:11
Doppingszereket találtak a legsikeresebb német atlétika-edző, Thomas Springstein lakásában szerdán, miután a trénert följelentette az egyik fiatal tanítványa. A rendőrség tiltott szerekkel való visszaéléssel gyanúsítja a trénert, aki - ha a gyanú bizonyossággá válik - akár tízéves börtönbüntetést is kaphat. Az olimpia előtt Springstein sportolóit is névtelen levélben vádolták doppingolással, csakúgy mint Annust és Fazekast.
Tiltott szereket találtak a rendőrök Thomas Springstein, az egyik legsikeresebb német atlétika-edző lakásán - jelentette csütörtökön az AP hírügynökség.

A házkutatás során a nyomozók nagy mennyíségű teljesítménynövelő szerre, továbbá anabolikus szteroidokra bukkantak a tréner otthonában.

A fiatal feljelentőt kirúgták a klubtól

A vizsgálat azután kezdődött, hogy a szakember egyik fiatal tanítványa feljelentette Springsteint, aki elmondása szerint doppingszerek használatára akarta rávenni.

A hatóságok nyomozást indítottak a szakember ellen, a vád doppingszerrel való visszaélés, amely ha bebizonyosodik, akár tízéves szabadságvesztéssel is büntethető.

Az edző klubja, a SC Magdeburg közlémenyét adott ki: "Springsteint azzal vádolják, hogy doppingszerekkel kevert teljesítménynövelő készítményeket adott a tanítványainak".

A fiatal lányt, aki az információt szolgáltatta a rendőrségnek, az SC Magdeburg azonnali hatállyal elbocsátotta.

A kilencvenes évek elején egyszer már megbukott

Springsteint 2002-ben az év edzőjévé választották Németországban. Karrierje a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor egyik leghíresebb pártfogoltja, Katrin Krabbe az 1991-es vb-n megnyerte a 100 és a 200 méteres síkfutást is. Néhány hónappal a bajnokság után viszont lebukott egy doppingellenőrzésen Springstein másik tanítványával, a kétszeres négyszáz méteres Eb-győztes Grit Brauerrel együtt.

A sportolókat és edzőjüket is eltiltották, Krabbe visszavonult, de Breuer letöltötte három és fél éves, Springstein tizenegy hónapos büntetést, és sikerrel vissza is tértek.

Breuer 1997-ben a 4x400-as váltó tagjaként világbajnok lett, így Springstein pályája is újra egyenesbe került. A 2000-es olimpiára ő készítette fel a nyolcszáz méteres síkfutás későbbi aranyérmesét, Nils Schumannt. Két éve, miután Breuer - aki az élettársa is - második lett az Eb-n kedvenc számában, illetve a 4x400-as váltó tagjaként egy újabb aranyat is nyert, hazájában az év edzőjének választották 46 éves trénert.

Úgy jelntették fel tanítványait, mint Annust és Fazekast

A Német Atlétikai Szövetség egyelőre nem kommentálta az esetet. Az athéni olimpia előtt viszont a szervezet hivatalos közleményben tiltakozott az NOB-nál (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), mert más atléták névtelenül többször is megpróbálták felhívni a nemzetközi szövetség figyelmét Springstein sportolóira, akik szerintük nem megengedett eszközökkel készültek a versenyekre.

Az eset hasonlít a Fazekas-Annus ügyre, hiszen a magyar nehézatlétákat szintén névtelenül, levélben jelentették fel a NOB-nál, melyben doppingolással gyanúsították őket.

Athénban nem bukott le német atléta dopping miatt, míg a két olimpiai bajnok magyartól szabálytalan mintaadás, illetve a mintaadás megtagadása miatt elvették az aranyérmet. Szerdán pedig Fazekas Róbertet és Annus Adriánt is két-két évre tiltotta el a Magyar Atlétikai Szövetség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?