Doppingháromszög a román futballban

2004.09.30. 13:09
Valószínűleg példátlan doppingügy robbant ki Romániában, miután kiderült, egy augusztusi futballmeccs után két doppingellenőrzésre hívott játékos helyett egy harmadik szolgáltatott vizeletmintát. Az eredetileg behívottak nem tudtak pisilni, így csapattársuk kisegítette őket, ám az általa adott mintákban tiltott szert találtak.
Segíteni akart két játékostársán Mihai Baicu, a román Farul Constanta labdarúgója, amikor egy augusztusi meccs után két játékostársa helyett is vizeletet adott a doppingvizsgálaton, ám akciója rosszul sült el, mert a mintáiban tiltott szert találtak: az ő vizelete miatt akadt fenn a doppingvizsgálaton Adrian Senin és Iulian Apostol.

Súlycsökkentőt szedett a 'beugró'

A Sportul Studentesc elleni augusztusi bajnoki után eredetileg Seninnek és Apostolnak kellett volna vizeletmintát szolgáltatnia, de egyikük sem tudta produkálni a kívánt mennyiséget, így Baicu pisilt mindkettejük helyett. Csakhogy a 'beugró' furoszemid tartalmú súlycsökkentőt szedett korábban, így az ő mintája miatt a társak fennakadtak a vizsgálaton.

Baicu beismerte tettét

Robi Urs, a liga alelnöke bejelentette: Baicu elismerte, ő próbált segíteni Apostolnak és Seninnek, és nem volt tisztában vele, hogy az a szer, amit szedett, doppinglistás hatóanyagot tartalmaz.

Most viszont a három érintett egyformán büntetésre számíthat, s akár két évre is eltilthatják őket.

Az athéni olimpián Fazekas Róbert nem tudott elegendő mennyiségű vizeletet produkálni, muitán megnyerte a diszkoszvetés döntőjét. Aranyérmétől megfosztották, de ügye még nem zárult le. Eddig el sem tiltották, és ügyvédje még arra is lát esélyt, hogy visszakapja a medált.

A román történethez hasonlít a másik magyar doppinggal gyanusított atléta, Annus Adrián esete. A súlylökőtől kétszer vettek mintát az oilmpián, és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) tájékoztatása szerint nem ugyanattól a személytől származnak a vizeletek. Annus ezt tagadja, és ügyvédének segítségével próbálja visszaszerezni a verseny után néhány nappal elvett aranyérmét.

Mindkét magyar sportolót épp csütörtökön tiltotta el "mindenféle atlétikai tevékenységtől" a Magyar Atlétikai Szövetség két évre.