Bernadett
0 °C
4 °C
Jégkorong
Percről Percre

'Kramnyik öli a sakkot'

2004.10.04. 18:56
Kedd délután rendezik a sakk-világbajnoki döntő hetedik partiját a svájci Brissagóban Lékó Péter és a címvédő Vlagyimir Kramnyik között. A pároscsatát tizennégy találkozóra tervezik, és Lékónak szombati győzelme után még egyszer felül kell múlnia orosz riválisát, ha világbajnok akar lenni. A "félidő" előtt az Index Almási Zoltán nagymestert kérte értékelésre, aki elmondta: a lehető legjobb pillanatban nyert Lékó, és hogy Kramnyik a jelenlegi állás szerint látványosan "nem akar sakkozni".
A sakk-világbajnoki döntő rosszabbul nem is kezdődhetett volna Lékó Péter számára, hiszen mindjárt az első partiban a világos bábukat vezetve a végjátékban alulmaradt Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Három döntetlen után azonban javított, az ötödik játszmában legyőzte az orosz nagymestert, aki a hatodik játszmában döntetlent ért el. Az állás tehát a hetedik parti előtt 3:3.

Sikeres és időszerű váltás

"Az első játszmát valószínűleg nem veszítette volna el Péter, ha nem egy világbajnoki döntőben ül asztalhoz Kramnyik ellen" - kezdte az eddigi történésekről értékelését a magyar nagymester, Almási Zoltán, aki harmadik táblásként tagja volt a két évvel ezelőtti olimpiai ezüstérmes magyar csapatnak.

Almási hozzátette, Lékó pozíciója kedvező volt, majd egy döntetlenre mindenképpen futhatta volna az erejéből, ha nem hibázik végzeteset a végjátékban. "Úgy éreztem, hogy az ötödik partiban váltania kell Petinek, különben egyre nehezebb helyzetbe kerül, és rossz volt nézni, hogy az orosz huszárjátékban őrlődik. A váltást meg is tette, és ami ennél sokkal fontosabb, nyert. Ez a nagyszerűen megkomponált győzelem a lehető legjobb pillanatban jött a számára, hiszen az önbizalmának kétségkívül jót tett" - magyarázta.

Háromszor ugyanaz

Almási kritikusan közelítette meg Kramnyik eddigi produkcióját. "Nem mondhatom, hogy gyáván, vagy bátortalanul játszik a címvédő, és azt sem tudni most, hogy mit tartogat még, de az tény: nem akar sakkozni. Élhetnék a hazai szakmai igazgató, Kállai Gábor szavaival is, aki szerint öli a sakkot" - jelentette ki. Almási ezt a kijelentését arra alapozta, hogy az eddigi három világos partijánál Kramnyik rendre a spanyol megnyitást választotta, és igazán számottevő újítások nélkül játszotta le.

"Egyelőre nincsenek megbízható információk Kramnyik passzivitására, de furcsának tartom, hogy háromszor is ugyanazt a megnyitást játszotta" - jegyezte meg. Nem vitás ugyanakkor, hogy előnye tudata hozzájárulhatott az enerváltsághoz.

Almási maradna a szombaton sikeres megnyitásnál

Almási felvetésünkre, miszerint ki nem kényszerített hibákat követett-e el Kramnyik a számára vesztes ötödik partiban, úgy válaszolt: fáradtnak tűnt, nem találta a fonalat, és alighanem ez játszott közre koncentrációjának hiányában. "Érzésem szerint Péter az első játszmában önmagát verte meg, míg az ötödikben Kramnyik távol állt a sikertől, és emiatt magára kell vetnie."

Almási úgy véli, hogy a keddi partiban Lékónak maradnia kellene a jól sikerült d4-es megnyitásnál, még akkor is, ha most nyilvánvalóan nem fogja meglepni ez a kezdés annyira Kramnyikot, mint szombaton. (Emellett azt is tudni kell, Lékó ritkán szokta ezt a formát választani, és Kramnyik némileg otthonosabban mozog ezekben az állásokban.)

Lékón nem látszik a fásultság

"Kizártnak tartom, hogy Péter sötéttel legyőzze az orosz nagymestert, ameddig döntetlen az állás. Vagyis: továbbra is kockáztatnia kell. Csak azért szurkolok, hogy ne az orosz védelem kerüljön megint terítékre, vagy legalábbis ne olyan formában, mint eddig kétszer, hanem feljavítva valamelyest, akkor nyerhet Péter" - osztotta meg az Indexszel nézeteit.

Almási nem titkolta, a soron következő partikban nagy szerepe lesz annak, hogy melyikük bírja jobban erővel. "Péternél szerencsére eddig még nyoma sincs a fásultságnak, míg Kramnyiknál láthattunk erre utaló jeleket az elveszített partijában" - összegzett.

Hátrányból nyert Petroszjan

A sakk-világbajnoki döntők történetében már többször előfordult, hogy valaki hátrányba került, mégis nyerni tudott. Tigran Petroszjan is így győzte le Botvinnikot, Garri Kaszparov pedig Karpovot.