Félidőben döntetlen a Lékó-Kramnyik vb-döntő

2004.10.05. 19:07
A sakk-világbajnoki döntő hetedik partijában a kihívó Lékó Péter vezethette a világos bábukat, és ha tempóelőnybe került is, a 21. lépésben ő ajánlotta fel a döntetlent. A címvédő orosz, Vlagyimir Kramnyik ezt elfogadta, így a pároscsata állása továbbra is döntetlen: 3.5-3.5.
Miután az ötödik partiban a kihívó Lékó Péter meglepte és legyőzte a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikot, kiegyenlítette az állást. A kedden sorra kerülő partiban Lékó ismét a világos bábukat vezethette, és nem változtatott a számára szombaton sikert hozó d4-es kezdőlépésen.

Átmeneti tempóelőny

A parti szláv védelemnek indult, később viszont a vezércsel egyik változatába fejlődött át. Lékó Péter olimpiai ezüstérmes társa, Almási Zoltán szerint tempóelőnybe került a játszmában, ám Kramnyik gyorsan kiegyenlítette a kicsikart Lékó-előnyt. "Talán ez az átmeneti előny zavarhatta meg Petit" - értékelt az Indexnek Almási. A sajtótájékoztatón a szegedi versenyző mosolyogva ismerte be, hogy világossal még nem igazán otthonos hasonló állásokban.

Almási hozzátette, hogy a gyors cserék után nem volt értelme tovább folytatni a küzdelmet a huszonegyedik lépés után, és a döntetlen teljesen reális volt a kialakult helyzetben. Megállapította ugyanakkor, hogy lehetett volna a partiban öldöklő, akár hat órán át tartó küzdelem is.

Változtat-e Kramnyik?

Almási úgy vélekedett, hogy a csütörtökön sorra kerülő nyolcadik partiban, amikor Kramnyik lesz világossal, előfordulhat, hogy az orosz nagymester továbbra is ragaszkodik az eddig már háromszor terítéken lévő spanyol megnyitáshoz.

"Amíg nem kerül Kramnyik hátrányba, addig valószínűleg nem fogja megmutatni, hogy mire képes valójában, és nem változtat némileg passzív felfogásán" - magyarázta.