Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szuper Levente hazatért

2004.10.06. 15:26
A huszonnégy éves Szuper Levente hétéves légióskodása után Dunaújvárosban folytatja pályafutását. A kapus egyéves szerződést kötött a bajnoki címre aspiráló csapattal, és hisz benne: nem visszalépés a hazatérése, és bízik benne, hogy mind lelkileg mind szakmailag erősödik.
"Erős csapatot szeretnénk építeni, amelyik első lehet a bajnokságban és az Interligában is, és nemcsak idén, hanem hosszú távon is" - jelentette ki határozottan a dunaújvárosi hokisok első embere, Kőhalmi Gábor. "Ennek érdekében igazoltuk le a svéd edzőt, Björn Ferbert még a nyáron, és eddig elégedettek vagyunk vele. Megtartottuk kiváló csatárunkat, Ladányi Balázst, és a cseh hátvéd, Martin Winter is közöttünk lehet, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy a következő idényben a kapunkban állhat Szuper Levente" - folytatta a sportvezető.

Tízszer nevezték NHL-meccsre, de nem védett

A hét évet Észak-Amerikában töltő - legutóbb '97 márciusában, tizenhét évesen védett hazai pályán, a Fradi színeiben - Szuper Levente így értékelte a szerződést. "Fárasztó hetek állnak mögöttem, és örülök, hogy a magyar szurkolók itthon láthatnak ebben az évadban. Tartozom nekik, és szeretném, és szeretném megörvendeztetni őket. Ha nem tartanám úgy, hogy ez az egy év hasznos lesz a fejlődésem szempontjából, nem vágtam volna bele" - mondta.

Szuper a ferencvárosi bajnoki cím után a német Krefeld Pinguine junior csapatában szerepelt, majd a következő szezont már az Ottawa 67's-nél töltötte, amellyel 1999-ben megnyerte a kanadai juniorbajnokságot. 2000-ben lefoglalta játékjogát az NHL-ben érdekelt Calgary Flames, és ennek tartalékegyüttesével, a Saint Johnnal 2001-ben ugyancsak bajnok lett. 2003-ig a Calgary tízszer nevezte be NHL-es mérkőzésre, azonban egyik alkalommal sem jutott tovább a cserepadnál. Közben azért felkészülési találkozókon bizonyíthatott. Tavaly a szintén profiligában szereplő St. Louis Blues-hoz igazolt, de ott is csak a két tartalék gárdában, a Worchester IceCatsben és a Peoria Rivermenben játszott.

Közösséghez tartozni

Kifejtette, légióskodása alatt voltak nehéz napjai, de szép emlékekkel tért haza, és hogy a családja is szerepet játszott abban, hogy a DAC-Invitel gárdáját fogja erősíteni. Ugyanakkor azt sem tagadta, hogy berlini szerződésének meghiúsulása is közrejátszott a visszatérésben.

"Berlinben második számú kapusként számítottak volna rám, de a lovaglóizmom beszakadt, így az első közös edzések után nem tarthattam a német bajnokságban második helyen végző társulattal egy nemzetközi tornára. Ez a sérülés aztán a vártnál nehezebben gyógyult, hatvan százalékban emiatt nem jöhetett létre a megállapodás. Mivel a berliniek ragaszkodtak hozzám, így meg sem hallgattam a Mannheim vagy a Nürnberg ajánlatát, de franciák is kerestek. A németek azonban - érthetően - kivártak, én pedig már nagyon szerettem volna egy közösséghez tartozni" - magyarázta.

Az edzősködést korán kell kezdeni

Hozzátette, türelemmel várta, hogy az NHL-idény elinduljon, de mivel erre semmi garancia sincs - október tizenharmadikán kellene kezdődnie az alapszakasznak -, még könnyebb szívvel választotta Magyarországot. 187 játékos tért át a tengerentúlról a jelenlegi adatok szerint, de ez a szám még növekedhet.

Szuper pillanatnyilag sem egészséges, de az orvosok szerint az állapota már kilencven százalékos, így a jövő hét elején már elvileg semmi akadálya sem lehet az edzések elkezdésének. Szuper vágyairól szólva hangsúlyozta, hogy az eltelt egy év után azért szívesen megméretné magát még külföldön.

Szuper elárulta, hogy az idejét nemcsak az edzések fogják kitölteni, hanem az utánpótlás csapat kapuvédőinek is átadja tapasztalatait.