Ágnes
-1 °C
2 °C

Lékó fantasztikus győzelme

2004.10.08. 09:49
A sakk-világbajnoki döntő nyolcadik játszmájában a kihívó, Lékó Péter tankönyvekbe illő győzelmet aratott a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A magyar nagymester a 32. lépésben késztette megadásra riválisát, és így 4.5-3.5 arányban már ő vezet. Amennyiben a soron következő hat partiban megőrzi előnyét, övé lesz a világbajnoki cím.
A svájci Brissagóban rendezett sakk-világbajnoki döntő nyolcadik partijában ismét a címvédő orosz, Vlagyimir Kramnyik vezethette a világos bábukat. Kramnyik eddig rendre spanyol megnyitást választott, amivel minden alkalommal döntetlent ért el.

A legnyíltabb változat volt terítéken

Kramnyikot ezért többen is unalmas, egysíkú játékkal vádolták, de tény, hogy az első partiban sötéttel kivívott előnyét biztos és nem utolsósorban gyors döntetlenekkel őrizte. (Lékó az ötödik partiban egyenlített, de Kramnyik döntetlennel is megőrizné világbajnoki címét.)

Csütörtöktől azonban kénytelen lesz feladni passzivitását, mert Lékó Péter sötéttel legyőzte. A világranglistán harmadik Kramnyik ezúttal is a spanyol megnyitást választotta, de hagyta, hogy Lékó a legnyíltabb változat felé terelje a partit.

A matt is fenyegette Kramnyikot

Az úgynevezett Marshall támadásban aztán kezdetben - legalábbis a számítógépek szerint - Kramnyik került fölénybe, Lékó ideje pedig vészesen fogyott. Sokáig úgy tűnt, hogy bejön az orosz nagymester vezéráldozatta, de Lékó a 25. lépésben váratlan húzásával átfogó támadást indított a világos király ellen.

Kramnyik a 32. lépés után gondolta úgy, hogy nincs értelme folytatni az egyenlőtlen küzdelmet - olykor a matt veszélye is komolyan fenyegette -, és feladta. Ekkor Lékó idejéből már csupán 2 perc 40 másodprerc volt hátra

Kramnyik: valamit nagyon elnéztünk

"Valamit nagyon elnéztünk a felkészüléskor. A vereségnek természetesen nem örülök, de szívből gratulálok a nagyszerű győzelemhez. Ez a parti bevonul a sakktörténelembe" - mondta Kramnyik a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

"Nagyon örülök, hogy egy ilyen fantasztikus játszmát sikerült nyernem. Ne tévesszen meg senkit, hogy sok mérkőzésünk precíz játék mellett döntetlennel végződik, ha valamelyikünk túl sokat kockáztat, akkor csattanhat az ostor. Már bebizonyítottuk, hogy esély esetén tudunk mi másképp is játszani" - nyilatkozott a győztes Lékó.

A 25 éves Lékó így 4.5-3.5 arányban vezet, vagyis ha a hátralévő hat partiban nem botlik meg, és minimum döntetlent ér el, akkor első magyarként övé lehet a világbajnoki cím, egyszersmind a címegyesítő meccsre is jogot szerez.

Almási: Profi munka volt
Kétségtelenül szép parti volt, Peti profi módon hajtotta végre támadását, esélyt sem hagyva, megérdemelten nyert. A sikerhez azonban feltétlenül szükséges volt Kramnyik hibás számítása. Miután vezért áldozott - ez egyébként nem volt kötelező, ha nem teszi könnyen döntetlent érhetett volna el - alighanem úgy kalkulált, hogy egy bástya mellett két gyalogot mindenképpen kaphat érte, de nyilván még egy tisztben is bízott. Nagyot tévedett, Péter viszont nem. Vitathatatlan, Peti a játszma elején zavarban volt egy újítás miatt, nem véletlen, hogy egy órával többet használt el idejéből, mint riválisa. Ez a zavar aztán elmúlt, jól reagált a lépésekre. Mindent egybevéve inkább nagy hibáról beszélhetünk, mint nagy győzelemről, de hamarosan egy nagy győzelem is összejöhet Péternek, mert Kramnyik érzésem szerint nincs kirobbanó formában, hiszen most is majdnem mattot kapott. Más kérdés, hogy ezek után meg kell mutatnia, mire képes.