Négy ló is megbukott az athéni doppingellenőrzéseken

2004.10.09. 15:25
Csak péntek este derült ki, hogy az augusztusi athéni olimpián egy ír, két német és egy osztrák versenyző lova is megbukott a versenyek utáni doppingellenőrzésen. Közülük kettő aranyérmes lett, amit - ha a B-próba is bizonyítja a vétséget - elvehetnek tőlük.
Több olimpiai bajnok lova is fennakadt a doppingvizsgálaton az athéni olimpián, és ha a tíz napon belül nyilvánosságra hozandó B-próba igazolja a visszaélést, akkor módosulhatnak a játékok lovas végeredményei.

Írország elveszítheti egyetlen aranyát is

A díjugratásban aranyérmes ír Cian O'Connor négylábúja, Waterford Crystal szervezetében tiltott szerre bukkantak a párizsi laboratóriumban. Ha az ország egyetlen athéni bajnokát kizárják, akkor a brazil Rodrigo Pessoa lesz a győztes.

Kenőcsök okozhatták a bajt

A díjugratók csapatszámában aranyérmes németek közül Ludger Beerbaum lova, Goldfever produkált pozitív tesztet. A német szövetség érvelése szerint az állat egyik csűdje sérült meg, és ellátására olyan kenőcsöt használtak, amely tartalmazhatta a bétametazon nevű tiltott szert. A lovasversenyek doppingszabályzata szerint ha beigazolódik a csalás, nem az egész csapat bűnhődne, hanem csak Beerbaum eredményét törölnék, így a németek a bronzérmet vehetnék át. Az eredetileg második amerikaiak lennének az elsők, a svédek pedig a harmadikról a második helyre lépnének előre.

A németeknek van még egy ügyük: a lovastusában érdekelt Bettina Hoy lovának, Ringwood Cockatoo-nak a szervezetében hidroxi-difenhidramin nyomaira bukkantak. A versenyző úgy véli, hogy egy nyereg alatti duzzanatot kenhettek be olyan készítménnyel, amely nem megengedett.

Hoy viszont már korábban elbukta a díjlovaglásból, terepversenyből és díjugratásból álló viadalt, mivel az utolsó számában később indult el az óra, ezért a franciák óvtak, melyet a versenybizottság elfogadott. A németek fellebbeztek, annak szintén helyt adtak, ám a franciák nem nyugodtak bele a döntésbe, s a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nekik adott igazat, így ők utazhattak haza a szám aranyéremével.

A negyedik ló, az osztrák Harald Riedl által lovagolt Foxy szintén a lovastusában volt érdekelt:. A versenyző egyéniben 58., csapatban pedig 13. volt. A nemzetközi szövetség (FEI) azt közölte, hogy az olimpián szereplő 200 ló 20 százalékát, azaz 40-et ellenőriztek, és négy esetben találtak doppingszert.

Korábban egy kerékpáros került hasonló helyzetbe

Nem tudni viszont, hogy miért csak a játékok vége után bő egy hónappal hozták nyilvánosságra a doppingeseteket.

Hasonlóan cselekedtek a szervezők egy ember, a kerékpáros időfutam aranyérmese, Tyler Hamilton esetében is, akinek pozitív A-próbája csak hetekkel az olimpia után derült ki. Az amerikai sportoló vérdoppinggal bukott le, ám az athéniak szerint a "B-próba eredménye sem igazolhatta volna biztosan, hogy doppingolt", ezért megtarthatta elsőségét.

Hamilton lebukása azt követően került nyilvánosságra, hogy szeptember közepén, a spanyol kerékpáros körversenyen újra pozitív eredményt produkált a vérdopping-ellenőrzésen. Utóbbi vétsége miatt viszont kizárták, és két évre el is tilthatják.