Újabb ló bukott meg doppinggal

2004.10.10. 11:42
Az olimpia négy kokszoló négylábúja után a Kecskeméten egyéniben fogathajtó világbajnok Michael Freund egyik lova akadt fenn egy vizsgálaton, így ha a B-próba is pozitívnak bizonyul, elképzelhető, hogy Lázár Zoltán újabb vb-címet nyer.
A lovassportban is továbbgyűrűzik a doppingbotrány: ezúttal az augusztusi kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon egyéniben aranyérmes német Michael Freund egyik lova akadt fenn a vizsgálaton.

Valériánsavat találtak a ló szervezetében

A dpa német hírügynökség szerint az A-próba valériánsavat mutatott ki a világklasszis Mary nevű lovának szervezetében, a B-teszt eredménye még nem ismeretes. A jelentés arra nem tér ki, hogy mikor és melyik versenyen bukott meg az állat.

Akár újabb magyar aranyat is jelenthet a lebukás

Az esetnek magyar vonatkozása is van, hiszen Freund idén Lázár Zoltánt megelőzve lett világbajnok. Ha a vb-n vagy esetleg az előtt lett pozitív a doppingteszt eredménye, akkor akár az is elképzelhető, hogy módosítják a végeredményt, s a magyar versenyzőé lesz az aranyérem. Lázár csapatban Dobrovitz Józseffel és Kecskeméti Lászlóval világbajnok lett.

Az olimpián négy pozitív ló volt

Az utóbbi időben nem ez az első eset, hogy ló szervezetében bukkannak doppingszerre, ugyanis a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) pénteken közölte, hogy az athéni olimpián is szereplő négylábúak közül négynek - köztük két aranyérmesnek - lett pozitív az eredménye. Esetükben még szintén nem ismert a B-próba kimenetele, ám ha az is pozitív lesz, az ír Cian O'Connortól, illetve a német díjugrató csapattól elvehetik az aranyat.