Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Kilencven százalék Lékó esélye a vb-címre'

2004.10.11. 17:34
Lékó Péter a sakk-világbajnoki döntő tizedik partija után 5,5-4,5-re vezet, és ha a hátralévő négy meccsen döntetlent ér el, ő lehet a magyar sakk első világbajnoka. Ribli Zoltán olimpiai bajnok nagymester szerint Lékónak kilencven százalék az esélye a sikerre. A többi szakember is bizakodik a végső sikerben.
A Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, Kállai Gábor úgy látja az egész ország "be van sózva", és együtt szurkol Lékó Péter világbajnoki címéért, aminek megszerzéséhez kétségkívül közel áll a szegedi versenyző.

Hallatlan feszültség várható

"Szerintem baromi izgalmas lesz az utolsó parti, és azt gondolom, akkor fog eldőlni, hogy a két csatázó fél közül végül melyik lesz a jobb. Egyértelműen bízom Péter esélyeiben, de abban is szinte biztos vagyok, hogy az utolsó partiban öt évet fog öregedni a nézősereg, és hallatlan feszültségre számítok" - fejtette ki.

Kállai úgy értékelt, hogy Lékó teljesen megérdemelten vezet, fantasztikus, amit produkált gyors hátrányba kerülése után az egyébként szertelen Kramnyikkal szemben. "Óhatatlanul az az érzésem támadt, hogy Péternek megígérte a Jóisten, hogy nem fog veszíteni. Annyira elhivatott, annyira akarja az első helyet, hogy mindez kihatással van Kramnyikra, aki eddig igen szerény teljesítményt nyújtott" - tette hozzá.

Nincs kirobbanó formában Kramnyik

A szakmai igazgató arra nem tudott választ adni, milyen okai lehetnek Kramnyik passzivitásának. "Az egészségügyi és a szakmai okok mellett az érzelmi okokat sem lehet kizárni" - emlékeztetett.

Kállai vélekedését megerősítette Lékó olimpiai ezüstérmes csapattársa, Almási Zoltán is, aki határozottan úgy véli, Kramnyik nincs kirobbanó formában. Almási emellett megjegyezte, az idő sürgeti Kramnyikot, és meg kell végre mutatnia, mire is képes valójában, különben, könnyen búcsút mondhat a 2000-ben, Kaszparov ellen megszerzett koronájának.

Nincs túl erős megnyitása Kramnyiknak

A '78-ban olimpiai aranyérmet szerző magyar válogatott tagja, Ribli Zoltán keményebben fogalmazott. "Kramnyik amikor legyőzte Kaszparovot, elveszítette az elődöntőt Sirov ellen. Ennek ellenére ő kaphatta a döntő játékjogát, és akkor nem is játszott rosszul, és veretlenül nyert. Most azonban alig lehet valami jót elmondani róla" - értékelt elöljáróban.

Elmondta, hibás Kramnyik felfogása, és nem áll azon a szinten, amelyiken a két korábbi klasszis, Kaszparov és Karpov állt. "Nem értem, miért hiszi magát olyan szintű sakkozónak. Részint az e4-es megnyitása nem túl erős, részint az elmúlt években komoly ellenféllel nem találkozott" - rögzítette.

Nincs értelme a kockáztatásnak

Ribli emellett úgy látja, a címvédő orosz játékos gyengén védekezik, és az első partiban aratott győzelmét sem magának, sokkal inkább Lékó Péter hibájának köszönhette. Ribli szerint nem lehet rossz az a "kivárásos" taktika, amit Lékó vélhetően választani fog, mert kockáztatásnak ennél az állásnál a részéről nincs értelme. (Talán csak az amerikai Bobby Fischer játszana másként az élmezőnyből.) Az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha esélyt lát Lékó, azt nem fogja kihasználatlanul hagyni.

"Kilencven százalék, hogy Lékó fog nyerni, mert a két világos partiját nem bukja el, a sötét játszmákat pedig döntetlenre hozza, vagyis azt hiszem, mind a hátralévő négy parti döntetlennel ér véget, és végeredményben Péter nyer" - magyarázta a világbajnok-jelöltek között '83-ban az elődöntőig jutó nagymester.

Az oroszoknak már volt sok bajnoka

Ribli meglátása szerint szakmailag eddig sorsdöntő dolgot nem hozott ez a párosmeccs, de nem is ezen van a hangsúly, hanem a magyar győzelmen. "Az oroszoknak volt már sok világbajnoka, egy nekünk is lehetne már. Egy hét múlva, hétfőn okosabbak leszünk" - összegzett.