Lékó újabb gyors döntetlenje

2004.10.12. 17:41
A svájci Brissagóban zajló sakk-világbajnoki döntő tizenegyedik játszmája a 17. lépés után ért véget, a világos bábukat vezető magyar nagymester ajánlotta fel a döntetlent. Az állás 6:5 Lékó javára, és ha a soron következő három partiban sem szenved vereséget, akkor a jövő hétfőn ő lesz a világbajnok.
A kihívó Lékó Péter és a címvédő orosz Vlagyamir Kramnyik sakk-világbajnoki döntőjének tizenegyedik játszmájában ismét gyors döntetlen született. Lékó miután a múlt csütörtökön egy fantasztikus győzelemmel magához ragadta a vezetést, szombaton "rápihent" valamelyest az előnyére.

Nem alakulhatott ki élvezetes játék

A keddi parti ugyanúgy kezdődött, ahogy a legutóbbi, amelyikben szintén Lékó vezette a világos bábukat. Ezúttal is a vezér-indiai védelem került terítékre - az első lépés megintcsak d5 volt -, és Kramnyik a hivatalos kommentárok szerint egy nagyon zárt állást választott, sündisznó-állásba vonult vissza, ezzel is nehezítve a szegedi versenyző dolgát.

A tizennegyedik lépésben újított - a huszárát h5-re helyezte -, aminek az lett az eredménye, hogy Lékó gondolkodóba esett, ám végül mindketten ugyanazt a lépést választották kétszer is, így Lékó úgy határozott, nincs értelme a folytatásnak, mert élvezetes játék nem alakulhat ki. Emellett persze nyilván közrejátszott döntésében az is, hogy megőrizhette előnyét.

Csütörtökön Kramnyiké a kezdeményezés

Tizenegy játszma után - még három parti van hátra - az állás így 6-5-re módosult, a következő, csütörtöki találkozón a Kramnyiké a kezdeményezés, és a végeredményt is komolyan befolyásolhatja, ha Lékó újra döntetlent érne el, mert akkor újabb lépést tehet a végső diadal felé. (Ebben reménykedik a magyar nagymesterek javarésze, közülük Ribli Zoltán szerint kilencven százalék Lékó esélye.)

Lékó volt szomorúbb

A meccs utáni sajtótájékoztatón Kramnyik tűnt némileg nyugodtabbnak, elégedett volt a remivel. "A hátralévő három játszmából kétszer világossal leszek, és ez optimizmussal tölt el. Nem volt okom arra, hogy kikerüljem a remit" - mondta.

Lékó szomorkásan állapította meg, hogy világossal ismét nem tudott előnyt elérni. "Furcsa meccset játszunk, a sötéttel elért győzelemmel vezetek, világossal nem tudok megbirkózni Kramnyik rendszereivel. Ennek ellenére reménykedem, hogy megőrzöm előnyöm" - értékelt.