Madarasnak Benedeket kell feledtetnie a Reccóban

2004.10.13. 13:49
Hamarosan bajnoki meccsen is bemutatkozik olasz csapatában az olimpiai és világbajnok pólós, Madaras Norbert. A Vasas korábbi játékosa a nyáron döntött a távozás mellett és szerződött a Pro Reccóhoz, ahol a Honvédhoz hazatérő Benedek Tibort váltotta. Madaras biztos benne, hogy stabil csapattag lesz, olaszul tanul és kifejezetten jóban van a drámai athéni döntőben legyőzött szerbekkel.
Lassan egy hónapja, hogy a magyar vízilabda-válogatott egyik legfiatalabb tagja, a huszonnégy évesen olimpiai és világbajnok Madaras Norbert megkezdte olaszországi pályafutását. A beilleszkedés elég jól sikerült a Pro Recco csapatába: a balkezes játékos úgy lett csapata legeredményesebb játékosa az innsbrucki Euroliga-selejtezőn, hogy egy kisebb sérülés miatt az öt mérkőzésből kettőt kénytelen volt kihagyni.

Köszönet Benedeknek

"Nyolc gólt dobtam, de az ellenfelek nem tartoztak a sportág élmezőnyébe. Igazából hasznos edzőmeccseket játszottunk, nem egyszer még közvetlenül a mérkőzés előtt is erőnléti edzést tartottunk" - értékelt.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A Vasas korábbi játékosának egyébként "protekciója" volt a Pro Reccónál: Benedek Tibor, a sportág jelenlegi legnagyobb alakja ajánlotta saját helyére, miután úgy döntött, hogy három év után hazatér Olaszországból. Névjegyként persze ott volt Madaras három gólja a tavalyi világbajnokság döntőjében - éppen az olaszok ellen villogott -, s a legutóbbi magyar bajnokság gólkirályi címe 67 góllal.

"Köszönettel tartozom Tibornak, nagyon sokat segített, nem csak a szerződésem ügyében, hanem például még a ház is ugyanaz, ahol a barátnőmmel lakunk, amelyből ő kiköltözött" - érzékeltette a pólós szolidaritást.

Együtt az Athénban legyőzött szerbekkel

Ahogy Benedek ígérte, Reccóban Madarasnak valóban csak a vízilabdára kell figyelnie. Nemzetközi csapatba került: a társaság egyik fele olasz, másik fele szerb-montenegrói válogatott. Utóbbiakkal érdekes volt a viszontlátás, hiszen legutóbb Athénban, a szerbek számára drámává, a magyarok szempontjából hőskölteménnyé fajult olimpiai döntőben találkoztak.

"Nem vettem észre, hogy neheztelnének, sőt, a segítőkészségre jellemző, hogy a munkavállalási engedélyem adminisztrációját az az Ikodinovics segített intézni, aki az olimpiai eredményhirdetéskor olyan teátrálisan lekapta a fejéről a rá helyezett babérkoszorú" - mondta.

Vujasinovics és Savics szintén ismerős világklasszis, utóbbi az őszi szezont vállműtétje miatt kihagyja, ami pedig az olaszokat illeti: Tempesti, Angelini, Caliogna, Mannai, Mistrangelo, Gennaro, Alessandro Calcaterra álomcsapatot alkot az idegenlégiósokkal kiegészítve.

Összerázódnak

Az olasz klubok a tavalyi távolmaradás után most ismét elindultak az európai kupaküzdelemben, de "büntetésként" a legjobbjaik sem kiemeltek, így előselejtezőkön is részt kell venniük. A magyar játékos szerint ezek a csoportmeccsek sem haszontalanok, a gyakorlás mellett egy kicsit összekovácsolódik a társaság, a közös programok segítik a csapategység kialakulását. A reccósok például gondoltak egyet és egy szabad innsbrucki délutánon testületileg átvonatoztak a szomszédos Münchenbe, hogy tevékeny részesei legyenek az éppen zajló Oktoberfest eseményeinek.

Honosított világsztárok

Az olasz bajnokság talán a világ legerősebb pólós sorozata. A mérkőzések negyedei nem hét, hanem (akárcsak a Világligában) kilenc percig tartanak, s a klubok tele vannak olasz és külföldi világsztárokkal. Noha egy csapatban nem játszhat háromnál több idegenlégiós, klasszisoknak könnyen megy a honosítás, így lehet például a bajnoki címre törő Savonában a most igazolt Kásás Tamás mellett további öt nem olasz nemzetiségű játékos: a magyar Märcz Tamás, a szerb Sapic és Jelenics, a román válogatott Rath és a legjobb holland, Van der Meer.

A várható riválisok között van természetesen az olasz bajnoki cím védője, a nápolyi Posilippó, valamint a szintén nagyon erős Brescia. Az ugyancsak magyar olimpiai bajnokot - Varga Tamást - igazoló Nervi célja az idén valószínűleg még csak az első osztály felsőházába kerülés. Érdekes egyébként, hogy a frissen Olaszországba szerződött három magyar aranyérmes mindegyike a Ligúr-tenger partján, kilencven kilométeres távolságon belül talált új otthonra, így akár össze is járhatnak Kásásék, Madarasék és Vargáék.

A Formiconi-botrány

#alt#
Klikk a képre!
A Pro Recco eddigi eredményein egyelőre nem látszik, de a klubhoz fűződik a közelmúlt legnagyobb olasz sportbotránya. Még a nyáron vezetőedzőnek szerződtették Pierluigi Forniconit, aki az athéni olimpián győzelemre vezette az olasz női vízilabda-válogatottat. Az aranykovácsnak szeptember végén jelentkeznie kellett volna reccói munkahelyén, hogy megtartsa új csapata első edzését.

Formiconira azonban ismét szemet vetett az olasz vízilabda szövetség és kiszemelte az Athénban alaposan leégett, nyolcadik helyen végzett férfi válogatott szövetségi kapitányának. A sikeredző tehát felrúgta reccói szerződését, a felek valószínűleg perre mennek az ügy miatt. A Recco edzéseit felváltva irányította Massimiliano Ferretti klubigazgató (tavaly visszavonult olimpiai és világbajnok), valamint Elio Brasiliano, a juniorok mestere, egészen hétfő estig, amikor bejelentették: a csapat új edzője Paolo De Crescenzo lesz. Ez hatalmas meglepetés, ugyanis ő a férfi válogatott lemondott szövetségi kapitánya, ráadásul az ősi rivális Posilippóhoz kötődő sikeredző.

Három kívánság

Madaras Norbert és társai a botrányból mit sem érzékelnek, edzenek és készülnek a komoly meccsekre. Jelenleg a beilleszkedést tartja az elsődlegesnek. Úgy véli, a csapatban biztos a helye, "a külföldieket általában le sem cserélik, hadd szenvedjenek meg a pénzükért", jegyezte meg ironikusan. Az olasztudásban úgy érzi, nagy hátrányban van, mert például szerb csapattársai már hét-nyolc éve olasz csapatokban játszanak, szinte tökéletesen beszélik a nyelvet.

A hazai szurkolókkal a távolság ellenére sem veszítette el a kapcsolatot a válogatott fiatal sztárja, az olimpia előtt indult honlapja nem egészen két hónap után 370 ezer oldalletöltésnél tart. Olasz nyelvű beírások is megjelentek már a fórumban, ami jelzi: Madarasnak máris vannak olasz rajongói, noha a bajnokság csak október 23-án kezdődik.