Gyilkossági kísérlettel vádolják az olimpiai bajnokot

2004.10.13. 17:20
A négyszeres olimpiai aranyérmes síugró, a finn Matti Nykänen egy 59 éves francia férfit késelt meg a nyáron. Korábban felesége bántalmazása miatt ítélték el, felfüggesztve.
Gyilkossági kísérlet vagy súlyos testi sértés vádjával kell bíróság elé állnia Matti Nykänennek, a finnek négyszeres olimpiai bajnok síugrójának, akit még augusztusban vett őrizetbe a rendőrség.

Október végén kezdődik a tárgyalás

Az ügyészség még nem döntött a vádról, de az biztos, hogy ha a 41 éves egykori sztárt bűnösnek találják, akkor többéves börtönbüntetést is kaphat. A tárgyalás a tervek szerint október 27-én kezdődik.

Nykänen azt követően került rács mögé, hogy a dél-finnországi Nokia településen egy 59 éves embert megkéseltek. A férfi végül életben maradt, és a tett elkövetésével az egykori síugrót gyanúsítják.

Feleségét is verte

Nykänen helyzetét súlyosbítja, hogy feleségének bántalmazása miatt négyhónapos felfüggesztett büntetést kapott, igaz még idén márciusban. Feleségét - 2003 februárjában - az ausztriai Salzburgban bántalmazta.

Az 1984-es szarajevói ötkarikás játékokon nagy-, míg 1988-ban Calgaryban közép- és nagysáncon, valamint csapatban is aranyérmes sportoló - aki jelenleg énekesként keresi kenyerét - mögött több elvonókúra és öngyilkossági kísérlet van.

A legfiatalabb síugró olimpiai bajnok

Nykänen minden idők eddigi legfiatalabb síugró olimpiai bajnoka - alig múlt tizennyolc, amikor begyűjtötte első aranyát -, pályafutása során 19 olimpiai- illetőleg vb-érmet szerzett.