Kanada után az orosz hokisok is Pestre jöhetnek

2004.10.14. 17:54
Kanada idei kétszeri magyarországi vendégjátéka után újabb neves ellenfelet fogadhat a magyar jégkorong-válogatott. A korábbi szupersztár, a jelenlegi sporthivatal elnöke, Vjacseszlav Fetyiszov megígérte a segítségét a meccs létrehozásában. Mi több: ő maga is jégre lépne a találkozón. A magyar csapat ismét célba veszi feljutást az A-csoportba a debreceni világbajnokságon.
Először jár Budapesten a jégkorong-legenda, Vjacseszlav Fetyiszov a sportért felelős európai miniszterek X. értekezletén, az orosz delegációt vezeti Detroit egykori sztárja. Az orosz állami sporthivatal elnöke korábban 13 évet profiskodott az NHL-ben: kilenc évet játékosként négyet edzőként.

Érdemes visszanézni a szovjet múltba

Bár soha nem gondolta volna, hogy egyszer edző lesz, az aktív pályafutása befejeztével rögtön leült a kispadra. Putyin elnök azonban hazahívta, és úgy érezte tapasztalatával segítheti az orosz sport talpra állítását.

"Jégkorongozóként azt tettem, amit szerettem, jó pénzt is kaptam érte és sikeres is voltam. Ez a lehető legjobb kombináció, életem legszebb időszaka volt. Manapság sokkal nagyobb a felelősségem, hatalmas csapattal dolgozom és a célok is egészen más léptékűek. Az elmúlt tíz évben lerombolták az orosz sportot, pedig a mienk volt a világ egyik legjobb sportszisztémája. A kínaiak ezt másolták le száz százalékosan, ezért olyan sikeresek. Azt nem mondom, hogy a szovjet sportrendszert kell újra felépítenünk, de van, amit átvehetünk azokból az időkből" - értékelt.

Fetyiszov a Luzsnyiki-stadionban hokizik legközelebb

"A szpartakiádokat például már újraélesztettük és az állami költségvetésben egyre több pénz jut az utánpótlás-nevelésre, a szabadidő sportra, mert Putyin elnök is felismerte a sport jelentőségét, szerepét a megelőzésben, a nevelésben. Kutatások igazolták, hogy a sport nemcsak szupersztárok nevelésére alkalmas, de segít a gyerekeknek elkerülni a negatív kísértéseket, megelőzni a bajt. A drog és az alkohol egyre fiatalabb korban egyre komolyabb probléma Oroszországban, de ha egy gyerek 10-11 évesen már rendszeresen sportol, akkor jó esélye van egy egészségesebb, boldogabb életre." - magyarázta

Vjacseszlav Fetyiszov, aki december 13-án barátja Larionov búcsúmérkőzésén megint pályára lép Moszkvában, a Luzsnyiki-stadionban, és nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy egyszer újra edző legyen, mert azt jól és szívesen csinálja. Fetyiszov megígérte, hogy az orosz sport elsőszámú vezetőjeként segít összehozni egy Magyarország-Oroszország jégkorongmérkőzést, sőt ha ez még a közeljövőben megvalósul, akkor akár ő is pályára lép.

A magyar csapat idén kétszer is megmérkőzhetett a sportág tanítómestereivel, Kanadával, mindkétszer vereséget szenvedett - előbb 5-4-re, majd 9-2-re -, de becsületesen helytállt.