Lékó fél pontra a világbajnoki címtől

2004.10.16. 21:20
A brissagói sakk-világbajnoki döntő utolsó előtti, 13. partijában a világossal játszó Lékó Péter remekül kezdett az orosz Kramnyik ellen. A címvédő később a maga javára fordította az állást, melyet a magyar kihívó a 65. lépés után, remek végjátékkal mentett döntetlenre. A 14 játszmás párharc tizenharmadik mérkőzése után, Lékó ezzel 7-6-ra vezet. Az utolsó partira hétfőn kerül sor, s a magyar sakkozónak elég fél pontot szereznie, hogy világbajnok legyen.
A sokak szerinti sorsdöntő utolsó előtti játszmára került sor a brissagói sakk-világbajnoki döntőben. Lékó Péter úgyí vezethette a világos bábukat - utoljára a parti folyamán - hogy tudta, győzelme esetén az utolsó fordulótól függetlenül már világbajnok.

Lékóval együtt a nagy létszámú magyar szurkolótábor is megjárta a poklot, hogy utána megkönnyebbülten sóhajthasson fel. A magyar nagymester fantasztikus védekezéssel megmentette nagyon "gyanúsnak" látszó bástyavégjátékát. A sikerről mindent elmond, hogy Miguel Illescas Cordoba spanyol nemzetközi nagymester, Kramnyik egyik szekundánsa is gratulált Lékónak hidegvérű játékához.

Az óriási küzdelmet hozó szombati csata közel hat óráig tartott, és a 65. lépésben ért véget

Hétfőn, a 14 játszmás párharc utolsó felvonásában a magyar klasszis a sötét bábukat vezeti majd, és elég fél pontot szereznie a végső diadalhoz.

Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank, amelynek a győztes 60, a vesztes pedig a 40 százalékát kapja. 7-7-es döntetlen esetén Kramnyik marad a világbajnok.