Elmaradhat a címegyesítés

2004.10.18. 13:48
Ha Lékó Péter világbajnok is lesz hétfőn, akkor sem biztos, hogy megmérkőzhet a másik nagy sakkszövetség bajnokával az egyesített sakkvilágbajnoki címért, állítja Joel Lautier, a Profi Sakkozók Szövetségének (ACP) elnöke.
Amennyiben Lékó Péter megnyeri az orosz Vlagyimir Kramnyik elleni klasszikus sakkvilágbajnoki döntőt, a tervek szerint a Garri Kaszparov (orosz)-Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) párharc győztesével ül asztalhoz a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) egyesített vb-címéért. A címegyesítés azonban még nem tekinthető biztosnak, legalábbis Joel Lautier, a Profi Sakkozók Szövetségének (ACP) elnöke szerint.

Tisztázatlanok a címegyesítés szabályai

A francia nagymester ugyanis kétkedéssel fogadta, hogy januárban Dubajban valóban sor kerül a Kaszparov-Kaszimdzsanov csatára 1,2 millió dolláros díjalappal.

"Tavaly tavasszal még úgy volt, hogy Kaszparov az ukrán Ponomarjovval játszik júniusban, Buenos Airesben, majd Szocsi jött szóba helyszínként" - mondta Lautier. - "Közben megfosztották címétől Ponomarjovot, így Kaszparovnak új ellenfele van. Rendezzék meg ezt a mérkőzést, azután meglátjuk, miként tudunk együttműködni a FIDE-vel."

Hozzátette, az ACP készen áll, hogy kidolgozza versenyrendszerét.

"Valószínűleg a különböző tornák eredményeit vennénk figyelembe és a legjobb nyolc mérkőzne meg végül, a teniszben látott szisztémához hasonlóan. Nagyon fontos, hogy a FIDE elismerje egyenrangú partnerként az ACP-t, hiszen szinte valamennyi vezető nagymester tagja a szervezetnek."

Lékó hétfőn világbajnok lehet

Lautier szerint a Kramnyik-Lékó párharc is igazolta, hogy csak klasszikus időkontroll mellett lehet magas színvonalú partikat játszani. Ezért javasolják a FIDE-nek, hogy ezt alkalmazzák a sakkolimpián is. Ezenkívül a gyors remik megakadályozása céljából szükség lenne olyan szabályra, amely szerint a 40. lépés előtt nem lehetne döntetlent kínálni.

A Kramnyik-Lékó vb-döntö utolsó partiját hétfőn délután háromkor kezdik. Amennyiben az egy ponttal vezető magyar nagymester legalább döntetlent ér el orosz riválisa ellen, világbajnok lesz.