Kramnyik: Lékó nehezebb ellenfél volt, mint Kaszparov

2004.10.19. 13:23
Az orosz Vlagyimir Kramnyik a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott Lékó Péterről azután, hogy a svájci Brissagóban született 7-7-es döntetlennel megvédte klasszikus sakkvilágbajnoki címét.
"Mindig tudtam, hogy rendkívül nehéz párharc vár rám. Lékónál nincs erősebb ellenfél a jelenlegi mezőnyben, hihetetlenül védekezik, és összességében sokkal nagyobb ellenállást tanúsított, mint Kaszparov 2000-ben" - dicsérte a magyar nagymestert a 29 éves klasszis, miután megnyerte a svájci Brissagóban rendezett klasszikus sakkvilágbajnoki döntő 14., azaz utolsó játszmáját, ezzel megvédte világbajnoki címét.

Ezt a tényt támasztja alá, hogy amíg Lékó kétszer is legyőzte a páros meccs során Kramnyikot, addig Kaszparovnak ez egyszer sem sikerült. Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni, hogy a záró partit és az egész összecsapást nagyobb rutinjának köszönhetően nyerte meg.

A Fekete-tenger partján fekvő Tuapszéban, egy szobrász és egy zenetanárnő gyermekeként született zseni hitvallása szerint a sakk nem sport, hanem mindenekelőtt művészet, s ennek megfelelően folyton új megoldásokon, taktikákon töri a fejét. Pályafutásának befejezése után pedig okvetlenül meg akar tanulni zongorázni.

A folytatásban a megosztott sakkvilág címegyesítő mérkőzése várhat Kramnyikra, amelyet a világelső Garri Kaszparov és a FIDE-világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanov találkozójának győztesével vívhat meg. Utóbbi, 1,2 millió dollár összdíjazású párharcra január 7. és 24. között kerül sor Dubaiban.