Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Visszavonul Carlos Sainz

2004.10.21. 16:41
Bejelentette visszavonulását a kétszeres rali-világbajnok Carlos Sainz. A negyvenkét éves spanyol versenyző 26 győzelmével a legsikeresebb ralisként fejezi be pályafutását a szezon végén.
Carlos Sainz, minden idők egyik legjobb raliversenyzője bejelentette, hogy a világbajnoki szezon végén visszavonul.

A 42 éves spanyol versenyző 1990-ben és 1992-ben világbajnok lett a Toyota színeiben.

"A családommal akarok lenni"

"Úgy érzem, elérkezett a pillanat, hogy mostantól minden időmet a családommal töltsem" - mondta a pilóta, aki az 1987-es idényben Forddal mutatkozott be a Rali-vb-n.

Sainz első futamgyőzelmét három évvel később, Görögországban már Toyotával szerezte, majd az évek során még 25 alkalommal állhatott fel a dobogó felső fokára, amivel a sportág történetének legsikeresebb pilótájává vált a skót Colin McRae előtt. Eddigi utolsó győzelmét a júliusi Argentin-ralin aratta.

Hat éve majdnem háromszoros bajnok lett

Második vb-címe után a leszállóágban lévő Lanciához igazolt, majd egy év után a Subarunál folytatta pályafutását. Ezt követően újra Forddal indult, majd a kilencvenes évek végén visszatért a Toyotához, és 1998-ban mindössze négyszáz méter választotta el harmadik világbajnokságától. Autója az utolsó gyorsasági szakasz vége előtt nem sokkal kigyulladt, így képtelen volt befejezni a Brit RAC ralit, és a vb-győztes a finn Tommi Mäkinen lett. (Emlékezetes kép, amint Sainz mitfárere, Carlos Moya csalódottságában a siksakjával betöri az autó hátsó szélvédőjét.)

Ritka balszerencsés volt 2003-ban is, amikor az idény utolsó futama előtt még esélye volt a világbajnokságra. A szezonzáró RAC-ralit azonban újra fel kellett adnia, mert kocsijában kigyulladt az egyik tv-kamera.

A Toyotából ismét Fordba ült át, és szinte minden évben a hajráig harcban volt az újabb világbajnokságért. Egyszer sem sikerült viszont újra az élen végeznie az évvégi összesítésben, bár összesen kilencszer lett második vagy harmadik. Futamokat persze folyamatosan nyert, még utolsó csapatával, a Citroennel is, így juthatott el a rekordot jelentő huszonhat elsőségig.

A legnagyobb generáció utolsó tagja

Sainz - aki idén azért még egy konstruktőri világbajnoki címet szerzett búcsúzásként - két versennyel a vb-sorozat vége előtt az összetett pontverseny negyedik helyén áll a már világbajnok francia Sébastien Loeb, a norvég Petter Solberg és az észt Markko Märtin mögött.

Visszavonulásával a ralitörténelem legtehetségesebb generációjának - Kankkunen, Mäkinen, Didier Auriol, Colin McRae - utolsó tagja távozik a sportágból.