Sportvezetők segélykiáltása

2004.10.21. 16:21
A három legnagyobb sportszervezet vezetői arra kérik az Országgyűlés képviselőit, hogy ne kurtítsák meg jövőre a költségvetés sportra szánt részét. "A sport egyaránt szolgálja a nemzet egészségét, és a nemzet dicsőségét" - jelentette ki Schmitt Pál és Berényi János.
"A jövő évi költségvetés vitája előtti időszakban több olyan információ látott napvilágot, amely szerint jelentősen csökken a sport, benne a versenysport támogatása" - erre hívja fel a figyelmet az az országgyűlési képviselőknek címzett levél, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Nemzeti Sportszövetségnek és a Sportegyesületek Országos Szövetségének vezetői írtak alá.

A levélírók megemlítik, hogy a versenysport alapját képező sportegyesületek sorra szűnnek meg, vagy a megszűnés határán működnek. A sportegyesületek pedig nemcsak a versenysportban résztvevőknek nyújtanak sportolási lehetőséget, hanem több tízezer fiatal mozgásigényének kielégítését is szolgálják, és hozzájárulnak egészséges életszemléletük, életmódjuk kialakításához.

Az Unióban több jut a sportra, mint itthon

Az országos sportági szakszövetségek többsége méltatlan körülmények között működik, gyakran a hazai versenyrendszer lebonyolítására sincs forrása - szögezik le.

"Magyarország 2004. május 1-től tagja az Európai Uniónak" - állapítja meg a levél. Az uniós tagállamok jelentős többségében a sport arányaiban is jóval magasabb, általában többszörös támogatásban részesül az állami költségvetésből. Az amúgy is alacsony támogatás csökkenése alapjaiban rendítené meg az egyébként is ingatag lábakon álló magyar versenysportot.

Legyenek tekintettel a sportra

"Ezért a magyar sport két legfontosabb köztestülete, a 109 éves Magyar Olimpiai Bizottság és a mind a hatvanöt országos sportági szakszövetség működési feltételeit támogató Nemzeti Sportszövetség, valamint a sportegyesületeket, klubokat összefogó sportszervezet, a Sportegyesületek Országos Szövetsége nevében arra kérjük a Magyar Köztársaság országgyűlését és személy szerint minden országgyűlési képviselőt, hogy a 2005. évi költségvetési törvény kialakítása során legyenek tekintettel a sport működési feltételeinek megőrzésére, a lehetőségekhez képest fejlesztésére. A sport egyaránt szolgálja a nemzet egészségét, és a nemzet dicsőségét" - áll a levélben, melyet a három szervezet elnöke, Schmitt Pál (MOB), Berényi János (NSSZ) és Vass Károly (SOSZ) írt alá.