Schmitt szerint Annus jól döntött

2004.10.22. 16:04
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint az aranyérmétől megfosztott magyar atléta Annus Adrián a lehető legjobb döntést hozta, amikor úgy döntött, visszaadja aranyérmét a NOB-nak. Azt azonban nem érti, hogy miért ő lett a magyar atléta ügyvédjének, az osztrák Eva Maria Barkinak a célpontja.
"Örülök, hogy Annus így döntött és személyes véleményem, hogy helyesen döntött" - mondta Schmitt Pál a MOB-elnöke, az Indexnek. Az egykori kétszeres olimpiai bajnok vívó arra reagált, hogy az athéni olimpián a kalapácsvetésben aranyérmet nyert - majd attól megfosztott - Annus Adrián kijelentette: hajlandó visszaadni aranyérmét, de kizárólag Schmitt Pálnak. Annus azért határozott így, mert Schmittől vehette át Athénban az érmet, és hogy a többi magyar sportolót ne érje hátrány.

Kell egy ellenségkép

"Eddig sajnos nem tudtuk egymást elérni, hiszen ő nem keresett én pedig nem tudtam a számát, de egy rádióműsorban sikerült egyeztetnünk, én megmondtam neki, hol talál vasárnap, és hogy várom őt. Jövő héten úgyis Lausanne-ba kell utaznom, így rögtön el is tudom vinni az érmet a NOB központjába" - mondta Schmitt.

Schmitt arra a kérdésre, miszerint egyre inkább ellenségnek tekintik őt - Annus osztrák ügyvédje, Eva Maria Barki nyíltan megtámadta és az atléta is úgy véli, nem védte kellően az érdekeit - nem kívánt reagálni, csak annyit mondott: mióta komolyabban foglalkozik a politikával, megszokta, hogy mindig szükség van egy ellenségképre.

"Az utolsó betüig védtem"

A MOB elnöke ezt csak azért nem érti, mert elmondása szerint az athéni tárgyaláson ő volt az, aki az utolsó betűig védte Annust. Még akkor is kiállt mellette, amikor elővettek egy papírt melyen azt bizonyították, Annus két vizelete két különböző embertől származik. "Én akkor is csak azt mondtam, hogy ez csakis tévedés lehet" - mondta Schmitt.

"Azzal, hogy támadnak, vádaskodnak, csak maguknak ártanak, ez az ügy tisztázását nem viszi előre. A Sport-döntőbíróság döntéséig inkább hallgatni kellene. Az aranyérmet nem valószínű, hogy visszakapja, de a becsületéért küzdhet, amennyiben bebizonyítja, eljárási szabálytalanság történt" - adott tanácsot a magyar sportvezető.

Nevetséges vádak

Schmitt azt sem érti, hogy az olimpia után még hálás volt neki a magyar atléta, amióta azonban feltűnt a képben Eva Maria Barki, ő a hibás mindenért. Mi több, még azt is kétségbe vonták, hogy aki ennyire ragaszkodik pozíciójához, megfelelően tudja Magyarországot képviselni az Európai Parlamentben.

"Úgy érzem nincs szükségem egy osztrák ügyvédnő megítélésére, hiszen tizenhat éve vagyok MOB-elnök és mindig is a magyar sportolók érdekeit tartottam szem előtt. Az pedig, hogy ragaszkodnék a pozíciómhoz, nevetséges állítás, hiszen a NOB-nak nyolcvanéves koromig lehetek a tagja. Egy biztos, nekem ebben az ügyben tiszta a lelkiismeretem" - mondta a MOB elnöke.

Mit tehet a NOB?
A NOB kedden levélben figyelmeztette a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy mielőbb juttassa vissza az Annus doppingvétség miatt elvett aranyérmet, különben "mérlegeli a megfelelő megtorló intézkedéseket.

Az athéni játékokra vonatkozó doppingszabályzat értelmében a NOB-nak jogában áll az érintett olimpiai bizottsággal szemben bizonyos pénzügyi, illetve nem financiális támogatások visszatartására, emellett dönthet úgy, hogy az adott országból senkit semmilyen elismerésben nem részesít, illetve felfüggesztheti a nemzeti ötkarikás szervezet NOB-tagságát.