Valér
2 °C
8 °C

Két hónap után beszélt a doppingyanús görög futó

2004.11.01. 12:15
Több mint kéthónapos csendet tört meg azzal a doppinggyanúba keveredett Kosztasz Kenterisz görög atléta, hogy egy helyi televíziós csatornának elmondta: nem volt színlelt az athéni olimpia előtti, társával, Ekaterini Tanuval közösen elszenvedett motorbalesete.
Az athéni olimpia doppingbotrányainak felvezetése volt a játékok előtt a görögök két legnagyobb atlétasztárjának - a 200 méteren sydneyi bajnok Kosztasz Kenterisznek és barátnőjének, a 100 méteren ezüstérmes Ekaterini Tanunak - tragikomikus története. A sportolók a megnyitó előtti napon nem mentek el egy doppingvizsgálatra (ezt kétéves eltiltással kellett volna büntetni), majd amikor az eset tisztázására hívták őket, nem értek oda a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékeseihez, mert útközben motorbaleset érte őket. Az olimpiai láng meggyújtására állítólag kiszemelt Kenterisz, valamint Tanu ezután önként visszaadta a játékokra szóló akkreditációját, így minden további vizsgálat alól kibújhattak. Később felmerült, valójában nem történt semmilyen baleset, az atléták csak kitalálták a történetet.

A szemtanút megverték

"Szó sincs arról, hogy ki akartunk volna bújni a doppingvizsgálat előtt, pedig tudom, sok ember ezt gondolja. Siettünk vissza az olimpiai faluba, amikor a baleset megtörtént" - mondta a rejtélyes esetet megelőzően nemzeti hősként tisztelt sprinter, aki két hónap után először beszélt az emlékezetes botrányról.

Ügyükben jelenleg eljárás folyik, azonban a múlt keddi tárgyalás elmaradt, mert az egyik szemtanút, Filipposz Szürigosz újságírót súlyosan bántalmazták egy szórakozóhelyen.

Vádolják az edzőt és az orvost is

Az athéni ügyészség Kenteriszt és Tanut a doppingellenőrzés szándékos kikerülésével, valamint a balesetük körülményeiről és az állapotukról adott hamis közlés miatt vádolja. Az atlétákon kívül az őket négy napig a kórházban kezelő orvos és volt edzőjük, Hrisztosz Cekosz ellen is eljárás folyik.

A trénert ráadásul doppingszereket tartalmazó táplálék-kiegészítők behozatalával és forgalmazásával is vádolják, miután korábban ilyen készítményeket talált a rendőrség az érdekeltségébe tartozó egyik cégnél. Cekoszt egyébként korábban a THG-botránnyal is összefüggésbe hozták.

Csak a főedző vállalt felelősséget

Az ügy egyik következményeként szeptember 2-án lemondott Odisszeasz Papadolisz, a Görög Atlétikai Szövetség főedzője. A feladatát 1997 óta ellátó tréner többször hangsúlyozta, hogy tájékoztatta a két atlétát a doppingszűrés időpontjáról. Az érintettek azonban tagadják ezt.