A Törzsasztalban Vitray Tamás

2004.11.02. 18:37
A Telesport éléről a múlt héten távozott a Magyar Televízió egyik emblematikus figurája, Vitray Tamás. A sportriporter-'ülve mesélő' tévés személyiséget nemrég az MTV örökös tagjának is választották, az Index 'irritáló magyarok' szavazásán pedig azon kevesek egyike volt, akit szimpatikusnak tartottak az olvasók. Kérdezze Ön is szerdán 11-től!
Egy hete lezárult az újabb Vitray-korszak a Magyar Televízió sportszerkesztőségénél. Az MTV elnöke korábban kitartóan cáfolta azt a híresztelést, hogy Vitray Tamás leváltják a Telesport éléről, aztán Rudi Zoltán az érintett társaságában mutatta be annak utódját, a Duna Tv-től érkező Schulek Csabát.

"Ha egy főszerkesztő feláll székéből, akkor mindenki saját indulatai vagy utasításai szerint fog beszámolni az eseményről, örül neki, vagy sajnálja az öreg pasast" - kommentálta saját leváltását a tévénél kisebb megszakításokkal 1958 óta dolgozó Vitray.

A váltás kapcsán a tévéelnök és a főtanácsadóként tovább foglalkoztatott Vitray is hangsúlyozta, a megbízatást eleve az olimpia végéig képzelték el, mégis kiderült, egyáltalán nem volt biztos, hogy megjelenik utódja bemutatásakor.

A hetvenegyedik évét a napokban betöltő Vitraytól azonban nem csak "elvett", hanem adott is neki a köztévé: az MTV másfél hete jelentette be, örökös tagságot hoz létre elismert személyiségeinek, hogy részben törlessze régi adósságát a magyar közszolgálati televíziózás "nagy öregjeivel" szemben. A tizenkét örökös tag a kitüntető címen kívül életjáradék jelleggel havi "apanázst" kap és ebben a társaságban szerepel a sportosztály eddigi vezetője is, például Kudlik Júlia, Antal Imre, valamint Horváth Ádám mellett.

A multifunkcionális televíziós kis elismerést aratott olvasóink körében is: az Index nemrég megszavaztatta a legirritálóbb magyarokat, ahol szintén jelölt volt Vitray, de az internetezők éltek a lehetőséggel és inkább a pozitív tartományba hozták az őstévést.