Megcélozza az olimpiát a hokiválogatott

2004.11.09. 14:59
A héten Norvégiában rendezik meg a 2006-os torinói téli olimpia előselejtezőit, amelyikben érdekelt a magyar válogatott is. Az együttes kanadai kapitánya, Pat Cortina szerint a norvégok hazai pályán esélyesebbek, de egy meccsen nyerhet a két kiváló kapussal felálló magyar gárda is.
A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián tizennégy jégkorong-válogatott vehetett részt, de a nemzetközi szövetség vezetői nem voltak elégedettek a lebonyolítással. A létszámot mégsem növelték, hanem inkább csökkentették, így 2006-ban, a torinói játékokon már csak tizenkét csapat verseng. (Legutóbb hat csapatot kiemeltek, a másik nyolcat két négyes csoportra osztották, és az elsők csatlakozhattak a legjobbakhoz.)

Kicsivel jobbak a norvégok

A magyar válogatott az előselejtezőben kapcsolódik be, és a norvégiai Stavangerben játssza mérkőzéseit. A szerbeknél és a kínaiaknál feltétlenül jobbak a mieink, a házigazda norvégok viszont talán egy kicsit előrébb tartanak Ladányiéknál.

Így vélekedett a kanadai származású szövetségi kapitány is, Pat Cortina. "Kicsivel esélyesebbek a házigazdák, mint mi, de egy meccsen nem kizárt, hogy meglephetjük őket. Vitathatatlan, a pár hónappal ezelőtti felkészülési meccsünkkel szemben most a teljes csapatuk lesz ott Stavangerben, kiegészülve az NHL-játékosaikkal. A játékosaimnak ugyanakkor felhívtam a figyelmét arra az el nem hanyagolható tényre, hogy előtte két meccset is játszunk, és nem szabad lebecsülni egyik ellenfelünket sem."

Az alelnök várja a csodát

Cortina kifejezte örömét, hogy két elsőszámú kapusa is van, hiszen Szuper Levente mellett Budai Krisztián is bevetésre vár. Azt azonban még nem tudja, melyikük lesz a kezdőkapus, csak annyit árult el, mindketten lehetőséget kapnak képességeik igazolására. A legutóbbi divízió I-es világbajnokságon a norvég hokiválogatott 6-4-re nyert a magyar ellen.

A szövetség alelnöke, Kovács Csaba úgy nyilatkozott, hogy mint minden alkalommal, ezúttal is várják a csodát. "Nem vitás, az olimpiai részvételünk csoda lenne. A csapat erejét tekintve ugyanis Európa középmezőnyében helyezkedik el, de innen képesek vagyunk előrelépni, és megvalósítani a nagy álmunkat, az A-csoportba kerülést néhány éven belül" - mondta.

Vagy gála, vagy még egy selejtező

Csak a viadal első helyezettje jut tovább. Ha a magyar csapat lesz az, akkor le kell mondania a február közepére tervezett nagyszabású gálát, amelyen a világ- és olimpiai bajnok, Világkupa-győztes kanadai, valamint a szintén a legjobbak közé tartozó szlovák és német gárda venne részt. (A következő, februári selejtezőben Svájc, Dánia és Japán lenne a Cortina-csapat ellenfele.)

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Pannon GSM 2007. december 31-ig szóló szerződés értelmében a szövetség főszponzora lett. A társaság norvég vezérigazgatója, Ove Fredheim így indokolt: Kiváló játékosok korcsolyáznak a magyar jégen, egyre több a jó minőségű játéktér, a sportág sikeres és népszerű. Nyilván azért is sorakozunk fel a sportág mögé, mert tudjuk, ezzel sok magyar embernek okozunk örömet.

A válogatott keret:
Kapusok: Budai Krisztián, Halmosi Tamás, Szuper Levente
Hátvédek: Horváth András, Kangyal Balázs, Lencsés Tamás, Sille Tamás, Szélig Viktor, Szuna Roland, Tokaji Viktor, Tőkési Lajos
csatárok: Erdősi Péter, Fekete Dániel, Fodor Szabolcs, Gröschl Tamás, Hoffmann Attila, Kiss Gábor, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Majoross Gergely, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Sándor Szilárd, Vas János, Vas Márton

A program, csütörtök:
Magyarország-Szerbia és Montenegró 15 ó
Norvégia-Kína 18:30
péntek:
Magyarország-Kína 15
Norvégia-Szerbia és Montenegró 18:30
vasárnap:
Szerbia és Montenegró-Kína 13
Norvégia-Magyarország 17