Sarapova nyerte a női tenisz vb-t

2004.11.16. 09:33
Az orosz Marija Sarapova nyerte a női teniszezők 3 millió dollár összdíjazású világbajnokságát Los Angelesben, miután a döntőben három játszmában legyőzte az amerikai Serena Williamst.
A tizenhét esztendős orosz teniszező júliusban két játszmában, egy és negyedóra alatt verte Wimbledonban a jóval esélyesebbnek tartott Serena Williamset, ezzel ő volt az első orosz teniszező aki diadalmaskodni tudott az angol nyílt teniszbajnokságon. Nagy bánatára azonban az athéni olimpián nem indulhatott, miután a júniusi világranglistán öt orosz teniszező is megelőzte.

A Los Angelesben rendezett, 3 millió dollár összdíjazású torna döntőjében a wimbledoni bajnok a nem hivatalos füves pályás világbajnokság fináléjának "visszavágóján" 1:46 perces csatában verte meg hasfalhúzódással küszködő riválisát, a Staples Center 11 397 nézőjének nagy bánatára. A sikeréért egymillió dollárt kasszírozó csillag az utolsó szettben 4:0-ás hátrányból fordított.

"Miután Serena ápolást kért, valóban lelassultak a szervái, de az alapvonalról továbbra is életveszélyes volt. Ennél jobban nem is alakulhatott volna ez a szezon, alig jutok szóhoz" - mondta az idei ötödik tornáján diadalmaskodó Sarapova, aki a karriercsúcsot jelentő negyedik helyen áll az év végi WTA-ranglistán.

A félmillió dollárral vigasztalódó vesztes sérülését okolta a mérkőzés után: "Nem is tudom, hogy maradtam végig a pályán. Többször is fel akartam adni a meccset, hiszen ha 1-től 10-ig osztályoznánk, nekem 10,5-es fájdalmaim voltak. Minden adogatójáték kínszenvedés volt."

Sarapova sikerével teljessé vált az orosz női teniszezők sikersorozata, hiszen az idei négy Grand Slam tornából három is orosz versenyző diadalával végződött (Roland Garros-Miskina, Wimbledon-Sarapova, US Open Kuznyecova) és most a világbajnokságon is orosz győzelem született.

Eredmény, döntő:
Sarapova (orosz, 6.)-S. Williams (amerikai, 7.) 4:6, 6:2, 6:4